Președintele Franței, Emmanuel Macron a luat o decizie fără precedent. Potrvit presei internaționale, liderul de stat l-a concediat pe brutarul tunisian Makram Akrout, cel care a câștigat competiţia pentru cea mai bună baghetă din Paris.

În ceea ce privește motivele care au dus la o astfel de decizie, Macron susține că brutarul concediat, care ar fi trebuit să aprovizioneze cu pâine Palatul Elysée pentru următorul an este islamist, iar acest lucru este inacceptabil.

Amintim faptul că prin această ultimă decizie, Emmanuel Macron îşi reafirmă politica împotriva extremismului islamic. În luna decembrie, președintele Franței a propus o lege care să limiteze separatismul dintre statul laic şi fundamentalismul musulman,iar acum a deci să renunțe la Makram Akrout, un bucătar extrem de talentat, care a pregătit „cea mai bună baghetă din Franţa”.

Lucrurile stăteau diferit sâmbătă. Atunci, președintele Franței l-a felicitat pe câştigător, un producător francez de matriţe de origine tunisiană. Ulteror însă, Tunis Tribune, care se defineşte drept „portalul tunisienilor lumii”, a citat postări de pe Facebook ale lui Akrout, ceea ce a ridicat multe nedumeriri referitoare la poziția sa față de islamism. Astfel, în urma acestor informații, Akrout a devenit primul exclus de când premiul a fost creat de primăria Parisului, în 1994.

De ce este acuzat brutarul

De menționat este faptul că, spre deosebire alte țări, pentru Emmanuel Macron dar și pentru întreaga țară, bagheta este mai mult decât o bucată de pâine. aceasta ste un simbol al Franţei, care anul acesta a fost nominalizată în Patrimoniului Mondial UNESCO.

În ceea ce privește acuzațiile aduse asupra brutarului, Makram Akrout a fost acuzat că „încurajează şi răspândeşte decadenţa în ţările noastre pentru a-şi proteja interesele coloniale şi a ne îndepărta de religie şi de valorile islamice”.

În urma acuzațiilor care i-au fost aduse și după ce postările au fost publicate, iar câștigătorul a fost anunțat, Akrout a încercat să se apere. El a declarat la scurt timp că i-a fost spart contul de socializare. Pe de altă parte, avocatul său a recunoscut că poate „a schimbat conţinut publicat pe reţelele de socializare fără a înţelege pe deplin conţinutul”.

În urma situației însă, Akram nu s-a mai prezentat la ceremonia de premiere pentru cea mai bună baghetă din Franța. În urma câștigării competiției, bucătarul ar fi fost cel care i-ar fi asigurat aprovizionarea cu pâine pentru şeful statului timp de un an.