Hamburg a devenit primul oraș din Europa care a interzis parțial mașinile diesel, pentru a reduce poluarea.

Decizia are loc în contextul în care Germania se află de câțiva ani sub presiunea rezidenților care cer îmbunătățirea calității aerului, după ce Volkswagen a recunoscut, în 2015, că a folosit softuri modificate de măsurare a emisiilor poluante pentru a păcăli testele

În Hamburg au apărut deja indicatoarele care interzic circulația pe străzile principale pentru mașinile diesel vechi, oferind rute alternative. Autoritățile nu au clarificat încă dacă rezidenții vor fi scutiți de la această interdicție.

Datele de la European Automobile Manufacturers Association arată că aproximativ o treime din mașinile din Germania, sau vreo 15 milioane, sunt pe motorină. Majoritatea dintre acestea, vândute înainte de 2016, cad sub incidența noii legi. Orașul are și alte propuneri pentru a spori calitatea aerului, încurajează oamenii să meargă cu bicicletele și instalează sute de puncte de încărcare pentru mașini electrice, scrie B1.ro.

Decizia autorităților din Hamburg vine ca urmare a deciziei unui tribunal din Leipzig care a stabilit, în februarie, că interzicerea accesului autovehiculelor diesel în centrul oraşelor este legală, în anumite condiţii.