Conform deciziei luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a fost stabilită o serie de noi restricții în Giurgiu în contextul pandemiei de coronavirus. Printre acestea se află și obligativitatea purtării măştilor de protecţie în toate spaţiile publice deschise.

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Giurgiu transmit că s-a instituit și obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 100 de metri în apropierea unităţilor şcolare, la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri.

Obligativitatea purtării măştii

„Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise: faleze, pieţe deschise, târguri/oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă, cu excepţia persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau condiţii de muncă solicitante şi a copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani. Se interzice, în intervalul orar 22,00-6,00, desfăşurarea activităţii cu publicul a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc, respectiv a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor”, scrie într-un comunicat transmis de Prefectura Giurgiu.

De asemenea, membrii CJSU au stabilit că în intervalul orar 6,00-22,00, este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor, cu condiţia limitării în interior a numărului de clienţi la 50, respectiv cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum şase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

În acelaşi interval orar, este permisă activitatea teraselor aflate în aer liber cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum şase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi al Preşedintelui.

Referitor la activitatea Teatrului „Tudor Vianu”, autorităţile au stabilit că instituţia poate organiza spectacole doar dacă asigură un scaun liber între spectatori şi un rând liber între rândurile ocupate de persoane.

„Toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Giurgiu şi comuna Iepureşti au obligaţia analizării modului de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, se recomandă decalarea programului de lucru. Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi”, este transmis în hotărârea CJSU Giurgiu.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea