Ghosn este unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai industriei auto mondiale, el fiind preşedinte şi director general al Renault şi preşedinte al Mitshubishi. El a fost arestat luni în Japonia, după ce Nissan, partener de alianţă cu Renault, a anunţat că acesta a făcut ilegalităţi care au inclus folosirea banilor companiei în scopuri personale şi subevaluarea veniturilor sale câştigate pe parcursul mai multor ani.

 “Carlos Ghosn nu se mai află în poziţia de a conduce Renault. Nu am cerut plecarea oficială a lui Ghosn din consiliul de administraţie dintr-un simplu motiv, acela că nu avem o dovadă şi trebuie să urmăm procedurile legale”, a adăugat Le Maire. Le Maire a mai cerut board-ului companiei auto să se reunească în următoarele ore şi să stabilească o conducere interimară, ca urmare a arestării lui Ghosn.

Un purtător de cuvânt al companiei de automobile a declarat că cei din conducerea grupului se vor întâlni marţi pentru a dezbate înlocuirea temporară a lui Ghost, pe perioada în care acesta se va afla în detenţie în Japonia, au declarat surse apropiate situaţiei. Totodată, ministrul francez de Finanţe a mai spus că îl va contacta pe omologul său japonez în această chestiune şi a subliniat că prioritatea Franţei este să asigure stabilitatea Renault.

Statul francez deţine o participaţie de 15% în cadrul acestei companii de automobile, care la rândul său deţine 43,4% din acţiunile Nissan. Acţiunile Renault au scăzut cu 2,8% în dimineaşa zilei de marţi, după ce luni au coborât cu 8,4%. Bank of America Merrill Lynch a redus ratingul acţiunilor Renault de la cumpără la neutru, în timp ce Exane BNP Paribas a revizuit în acelaşi sens calificativul.