Decizie de ultim moment de la Cotroceni prin care s-a aflat că președintele Klaus Iohannis a cerut o întâlnire de urgență chiar azi. Este vorba de convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care se va reuni, marţi, în sistem videoconferinţă.

Reuniunea va avea loc sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. Pe agenda discuțiilor sunt incluse subiecte referitoare la analiza strategică a Apărării; Carta Albă a Apărării; planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024; riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale prognozate pentru anul viitor, a informat Administraţia Prezidenţială.

În cadrul şedinţei, care va avea loc la ora 13,00, vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, a precizat sursa citată.

Ședința are loc fără premierul Ludovic Orban, care este vicepreşedinte al CSAT. Primul-ministru a cerut luni dimineaţă testarea pentru coronavirus, după ce una dintre persoanele alături de care s-a aflat într-un platou de televiziune, în cursul săptămânii trecute, a fost confirmată pozitiv. Deci, la reunirea de marți, în sistem videoconferință, a CSAT premierului Ludovic Orban, vicepreședintele CSAT, nu va putea participa.

Ulterior s-a aflat că testul este negativ, iar prim-ministrul va rămâne în carantină până joi, de unde îşi va exercita atribuţiile, fără interacţiune fizică cu alte persoane. Orban va face joi un nou test pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Rezultatul testului pentru noul coronavirus (COVID-19) în cazul prim-ministrului Ludovic Orban este negativ. Menționăm faptul că testul a fost realizat la cerere, preventiv, premierul nefiind încadrat într-o definiție de caz întrucât nu este considerat contact direct al unei persoane diagnosticate pozitiv.

Anunțul că președintele Klaus Iohannis va convoca CSAT a fost făcut de către Administrația Prezidențială la finalul lunii septembrie. Mai exact, pe 25 septembrie, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a decis să convoace CSAT pe 6 octombrie, pentru a analiza problematici care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională.