“Încă se mai lucrează la analiza datelor, dar în perioada imediat următoare se va lua o decizie privind reducerea CAS. Vom anunţa în momentul în care se va stabili ceva clar în Guvern”, a spus, pentru Capital, Andreea Vass-Paul, consilier al premierului.
Decizia se va lua în funcţie de datele economice obţinute în primul semestru al acestui an. Astfel, surse guvernamentale ne-au declarat că specialiştii Executivului şi ai Coaliţiei lucrează la proiectul de modificare a CAS-ului astfel încât după ce se vor cunoşte datele şi pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an să se ia decizia privind procentul cu care ar putea fi reduse contribuţiile sociale şi implicit termenul de la care se va aplica eventuala reducere.
Măsura ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2012
Discuţia privind reducerea CAS a reapărut în actualitate după ce fostul ministrul PDL al Economiei, Adriean Videanu, a spus că Guvernul lucrează în prezent la reducerea contribuţiilor sociale şi că reducerea CAS este posibilă până la 3,1% şi că aceasta va fi discutată la prima misiune a FMI în România.
Informaţiile au fost confirmate şi de vicepresedintele UDMR, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a declarat, luni, că Uniunea doreste reducere CAS la 41%,începând cu 1 ianuarie 2012.
El a spus că de câte ori s-a discutat subiectul reducerii CAS în Coaliţie s-a convenit că acest lucru se poate face, dar că discutiile nu au fost finalizate, rămânând de stabilit, printre altele, şi data de la care sp fie aplicatp o astfel de masură. “Acest lucru l-am discutat de mai multe ori. Trebuie sa fixam numai data de la care vom reduce CAS”, a spus Borbely, care a subliniat ca există un grup de lucru pentru domeniul economic la nivelul Coaliţiei, care va decide asupra reducerii CAS.
Reducerea CAS este prevăzută în Acordul cu FMI, dar pentru realizarea acestei măsuri este nevoie de analiza mai multor date. Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat în luna mai că FMI şi Guvernul au convenit că trebuie analizate mai multe date fiscale înainte de o decizie privind scăderea contribuţiilor sociale.
“Am agreat cu Guvernul că este nevoie să vedem mai multe date privind situaţia fiscală, care să demonstreze că este loc pentru reduceri ale contribuţiilor sociale. Cheia este să te asiguri că ai suficienţi bani atât pentru 2011, cât şi pentru 2012, ca să poţi reduce contribuţiile sociale sau să iei altfel de măsuri”, a spus Franks.
La rândul său preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu pot fi reduse contribuţiile sociale în acest an întrucât bugetul de stat nu-şi permite riscul unor accentuări de dezechilibre.