Decizia momentului în dosarul Caracal! Anunțul venit chiar acum. Ce se întâmplă cu Gheorghe Dincă

Tribunalul Olt urma să vină vineri, 9 septembrie, cu o decizie în dosarul Caracal, în care Gheorghe Dincă este acuzat de uciderea Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu.

Și de această dată, instanța a decis amânarea deciziei. Este posibil ca decizia să fie aflată la următorul termen, care ar urma să aibă loc peste două săptămâni.

„Pentru a asigura respectarea principiului continuităţii completului de judecată conform reglementărilor art. 123 alin. 4 din Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, art. 354 alin. 2 C.p.p. şi jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru deliberare, amână pronunţarea la data de 23 septembrie 2022. Pronunţată în şedinţă publică, azi 09.09.2022, la Tribunalul Olt.

Document: Încheiere – Amânare ulterioară a pronunţării 09.09.2022”, se arată pe portalul instanței de judecată.

Amintim că la ultimul termen al procesului, Gheorghe Dincă, cunoscut și sub numele de ”monstrul din Caracal”, a cerut să fie achitat pentru dublu omor. Sentința pe care o da acum Tribunalul Olt nu va fi una definitvă.

Pe lângă acuzațiile de omor care i se aduc, bărbatul mai este acuzat și pentru că le-a sechestrat și violat pe cele două tinere.

Gheorghe Dincă a mărturisit că a comis cele două crime, povestind și ce a făcut cu trupurile neînsuflețite ale Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu. Aceste declarații au fost scrise în fața anchetatorilor, însă bărbatul le-a și povestit unui coleg de celulă.

Gheorghe Dincă nu mai recunoaște că le-ar fi omorât pe cele două tinere

Ulterior, ”monstrul din Caracal” a  precizat că tinere au dispărut din cauza lui Ștefan B. și a Petruței M. Bărbatul chiar i-a descris pe cei doi, iar în urma căutării în evidența populației au fost găsite trei persoane cu date de identitate apropiate, însă când i s-au arătat poze cu aceștia el a spus că nu-i recunoaște pe niciunul.

Mai mult decât atât, la ultimul termen al procesului, care a avut loc în luna iunie a acestui an, Gheorghe Dincă a vorbit din nou despre aceste două persoane, subliniind că a fost constrâns să declare că el este autorul celor două crime.

El a mai spus că a fost torturat pentru a lua asupra lui vina și că, de fapt, aceste crime nu există, cele două tinere fiind încă în viață.

S-a cerut o pedeapsă de 30 de ani de închisoare

Tot la ultimul termen, procurorul de ședință a cerut ca inculpatul să primească o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Amintim că legea actuală spune că, în cazul în care o persoană săvârșește infracțiunea de omor calificat, atunci pedeapsa maximă va fi detenția pe viață.

Lucrurile se schimbă, însă, dacă vinovatul are peste 65 de ani. Atunci, Codul Penal spune că pedeapsa maximă va fi de 30 de ani.

Gheorghe Dincă este un criminal dublu

Într-un interviu acordat pentru Gândul, psihologul criminalist, prof. univ. Dr. Tudorel Butoi, a vorbit despre ce pedeapsă riscă să primească Gheorghe Dincă, presupusul criminal al celor două minore din Caracal, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

„Din punctul meu de vedere avem de-a face cu un dublu criminal care se numește Dincă. Cu complicele lui care este celebrul Risipițeanu și care au ucis prin incinerare cele două fetițe. Motiv pentru care, eu zic că de încercare îi dă 30 de ani (de închisoare n.red)”, a declarat Dr. Tudorel Butoi.

În același timp, psihologul criminalist a mai vorbit și despre cercetarea judiciară. El susține că toate probele au fost deja împletite și sunt șanse foarte mari ca în final judecătorul să fie convins.

Totodată, el a mai adăugat că este foarte important modul în care judecătorul va gândi fiecare probă și situația în care se află Gheorghe Dincă, dar și care va fi decizia sa finală.

„Nu există niciun fel de motive care să poată să întoarcă din drum o urmărire penală, o cercetare judicioasă. Rechizitoriul este făcut cu rigoare, probele sunt împletite, decantate de fel de fel de elemente de imaginație și vom vedea dacă, părerea mea este că vor întări convingerea judecătorului.

Rechizitoriul făcut de procurori este o propunere. Judecătorul are un singur instrument și anume convingerea intimă – este ca un cântar mental. În înțelepciunea și gândirea sa, judecătorul evaluând în contradictoriu procesul va ajunge la o anume convingere”, a mai adăugat acesta.

Dr. Tudorel Butoi susține că totul depinde de modul în care judecătorul va vedea probele adunate. Pe de altă parte, acesta explică că în cazul în care ar fi fost în măsură să dea o sentință, Gheorghe Dincă ar fi fost încarcerat ”lejer vreo 30 de ani”.

„Este ideea lui proprie, încărcată cognitiv-rațional și afectiv că lucrurile au stat în fapt și în drept așa cum le vede și se pronunță. Și eu dacă aș fi judecător i-aș da lejer vreo 30 de ani, Dumnezeu să-i dea sănătate să poate să-i facă”, a declarat prof. univ. Dr. Tudorel Butoi.