Serum Institute, cel mai mare producător de vaccinuri, a declarat vineri că va primi 150 de milioane de dolari ca finanțare de la Fundația Bill & Melinda Gates și de la alianța pentru vaccinuri GAVI pentru a produce 100 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pentru India și alte țări cu economii emergente, până în 2021, transmite Reuters.

Vaccinurile candidate, inclusiv cele de la AstraZeneca și Novavax, vor avea un preț de 3 dolari pe doză și vor fi disponibile în 92 de țări, a declarat compania într-un comunicat.

Fundația Gates va oferi fondurile către GAVI, care le va folosi pentru susținerea Serum Institute. GAVI, susținut de Fundația Gates, reprezintă un parteneriat de sănătate public-privat global cu scopul de a crește accesul la imunizare în țările sărace.

„Încercăm să ne asigurăm că vaccinul va fi disponibil nu numai în țările bogate, dar și în țările în curs de dezvoltare și va fi în beneficiul tuturor dacă obținem asta”, a spus Gates.

Gates a fost printre cei mai importanți lideri în producția de vaccinuri din ultimele două decenii, cheltuind 4 miliarde de dolari pentru efortul global de dezvoltare a acestora. De luni de zile, miliardarul și-a exprimat îngrijorările profunde că, în timp ce țările bogate s-ar putea descurca în privința noului coronavirus, pandemia va devasta țările sărace care nu își pot permite să administreze tratamentul.

Bill Gates a transmis recent într-un interviu pentru Wired că guvernul SUA nu ar trebui să se gândească doar la americani și a depus eforturi în acest sens pentru ca țara să nu cadă pradă naționalismului în ceea ce privește vaccinul COVID-19.