"Fed a adoptat noi măsuri în vederea normalizării bilanţului său, anunţând o reducere graduală a bilanţului începând cu luna viitoare", a afirmat Mohamed El-Erian, consilier economic principal la Allianz, în California.

La finalul unei reuniuni de două zile, Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) a informat că a lăsat dobânda de bază în intervalul 1% – 1,25%, având în vedere că inflaţia se situează sub ţinta de 2%.

După ce a coborât dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero pentru a contracara criza financiară din 2007-2009 şi recesiunea, Fed a injectat peste 3.000 de miliarde de dolari în economia americană prin achiziţia de obligaţiuni, astfel că, în prezent, bilanţul Fed a ajuns la aproximativ 4.200 miliarde de dolari.

Reducerea portofoliului de obligaţiuni vine pe fondul şomajului scăzut, a majorării investiţiilor şi a avansului economiei, care a fost moderat dar durabil anul acesta. Riscurile la adresa perspectivelor economice pe termen scurt rămân echilibrate dar nivelul inflaţiei este urmărit cu atenţie, se arată în comunicatul Fed.

Instituţia va începe luna viitoare să-şi reducă portofoliul de obligaţiuni în octombrie, cu până la zece miliarde de dolari, suma urmând să crească cu zece miliarde de dolari în următoarele trei luni, la nivelul maxim de 50 de miliarde de dolari pe lună.

Fed se aşteaptă la o creştere a PIB-ului SUA de 2,4% anul acesta, de 2,1% anul viitor şi de 2% în 2019, în timp ce rata şomajului ar urma să se menţină la 4,3% în 2017, înainte de a scădea la 4,1% în 2018 şi să se menţină la acest nivel în 2019. Inflaţia ar urma să rămână sub ţinta Fed de 2% până în 2018.