„Nu putem accepta Ministerul Eenergiei și MIPE, dar nu ne-am ridicat de la masă”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu acceptă Ministerul Energiei sau MIPE, ci vrea Dezvoltarea, însă nu a plecat de la masa negocierilor, iar responsabilitatea numirilor îi va aparține președintelui PSD, Marcel Ciolacu

„În momentul în care Marcel Ciolacu este desemnat de președintele Iohannis să formeze Guvernul, este responsabilitatea lui să încheie discuțiile, până atunci există un acord și UDMR nu pleacă de la guvernare”, a declarat Kelemen.

Liderul UDMR a spus că Uniunea a cerut să fie respectat acordul inițial, deoarece și-a asumat răspunderea guvernării până în 2024: „nu avem niciun motiv să spunem că în continuarea nu suntem în stare să conducem Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului, am acceptat comasarea sau desființarea Ministerului Sportului”.

Vineri Kelemen i-a sunat pe Ciucă și pe Ciolacu și a transmis poziția UDMR, „oferta de MIPE și Energie sau MIPE și Sănătate a existat încă de miercuri. Domnul Ciolacu știa că aceste ministere, din punctul nostru de vedere, nu sunt acceptabile, știa că nu lucrăm la impuse”.

Duminică, spune Kelemen, l-a sunat Marcel Ciolacu și i-a spus că decizia este ca Uniunea „să meargă cu Energia și MIPE, ceea ce nu putem accepta, dar nu ne-am ridicat de la masă”.

Kelemen Hunor: Majoritate va exista și fără noi

„Discutăm în continuare. Majoritate există, solidă, nu a plecat nimeni din coaliție, majoritate va exista și fără noi. Punct”, a afirmat Kelemen Hunor.

„Din câte știu eu, pentru PNL prima opțiune este respectarea protocolului”, a mai spus președintele UDMR.

Anunțul vine în contextul în care Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunțase că vrea să continue colaborarea cu UDMR, dar în condiții diferite de cele de până acum. Mai precis, PSD a propus ca UDMR să renunțe la ministerul Dezvoltării și să primească la schimb ministerul Energiei și pe cel al Fondurilor Europene.

Marcel Ciolacu a recunoscut că a existat o discuţie pentru „continuarea colaborării cu UDMR”, precizând că discuţiile au fost mult mai ample şi că ”s-a intrat un pic si în programul de guvernare”.

Referindu-se la ministerele Fondurilor Europene și Energiei, Ciolacu a afirmat că, „din câte cunoaştem”, Uniunea are persoanele potrivite pentru conducerea acestora.

„Un acord politic este pentru a crea o majoritate parlamentară. Contextul de acum un an și jumătate e unul, contextul de acum e altul și încercăm să maximizăm în funcție de persoanele cele mai potrivite de a conduce ministerele”, a adăugat liderul PSD.