În cadrul conferinței Naționale „Soluții post-conflict, noul drum al gazelor”, organizată de Antena 3 și Jurnalul, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit despre viitorul energetic al României.

Precizările acestuia vin în contextul în care conflictul dintre Ucraina și Rusia ar putea avea repercursiuni asupra României, având în vedere faptul că țara noastră este dependentă în proporție de 23% de gazul rusesc, potrivit cifrelor de anul trecut.

Acesta a explicat că situația ar putea fi redresată dacă legea offshore ar fi aprobată. Totodată, Florin Spătaru a mai precizat că prioritățile actualului guvernul în această privință sunt investițiile în domeniul energiei.

El a mai subliniat faptul că spre deosebire de alte țări, România nu are o dependență foarte mare, iar în schimb are un potențial mare în ceea ce privește investițiile.

Rusia poate opri gazul în orice moment

Totodată, el a mai precizat că este nevoie de contracte bilaterale la nivel de guverne pentru a putea avea soluții de back-up în cazul în care Rusia ar putea întrerupe gazul.

„Este obligatoriu să reducem dependența de gazul rusesc. Este obligatoriu să ne așezăm la masă pentru a putea demara aceste proiecte. România nu este una dintre țările cu o dependență foarte mare. Avem un potențial foarte mare. Investițiile în domeniul energiei sunt prioritățile numărul unu ale guvernului.

Trebuie să realizăm contracte bilaterale la nivel de guverne pentru a putea avea soluții de back-up, știind că în acest moment există riscul de întrerupere a gazului din partea rusească, cel puțin la nivel declarativ, și să aprobăm cât mai repede legea offshore în Parlament. Nu este vorba doar despre disponibilitatea gazului, ci și de investițiile care pot asigura locurile de muncă la nivel național”, a spus acesta.

Legea care ar putea schimba totul

Ministrul a ținut să sublinieze faptul că singura metodă care ar putea pune capăt exploziei de prețuri rămâne declanșarea legii offshore.

„Singura metodă prin care putem ieși din spirala creșterii prețurilor și susținerea unui program economic se face prin investiții, declanșarea legii offshore.”, a declarat Florin Spătaru în cadrul conferinței.

Trebuie menționat faptul că nu este prima oară când această lege este adusă în prim plan. Discuțiile privind legea offshore au fost accelerate în ultima perioadă în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă declara că s-a ajuns la un acord de principiu asupra împărțirii procentelor de venituri între statul român și companiile care vor exploata gazul. Mai exact, 60% din venituri vor reveni statului, iar 40% celorlalte părți. La rândul lor, liderii coaliției spun că modificarea actului normativ va fi votată în următoarele săptămâni.