Amenințarea Rusiei la granițele României, prima țară NATO pe flancul estic, nu mai pare o posibilitate îndepărtată. Jurnalistul Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play de miercuri au alocat un spațiu important unei teme delicate: Cât de mult se poate baza țara noastră pe protecția NATO în caz că lucrurile ar degenera și Rusia ar ataca o țară membră a alianței nord-atlantice?

Bogdan Jelea: Noi, ca țară membră, ar fi trebuit să influențăm niște decizii

„Tot aud obsesiv că suntem sub umbrela NATO”, a observat moderatorul. Analistul politic Bogdan Jelea a remarcat că s-ar fi așteptat ca politicienii noștri să fi pus mai mult în valoare statutul țării de membră NATO. „Rolul unei umbrele de protecție e prevenția. Noi ca țară, în ultimii 17 ani, ar fi trebuit să avem și bugete de apărare și o politică externă suficient de articulată, să influențăm niște decizii”.

Scutul de la Deveselu e un simbol pentru mulți români

Acesta a deplâns nivelul de leadership al politicienilor din secolul 21, într-o certă involuție față de era eminentului Henry Kissinger, fostul Secretar de stat american. Bogdan Jelea se teme că dincolo de dimensiunea sa umană, războiul din Ucraina nu face decât să ducă la „o nouă cursă a înarmărilor.

Chris Terheș: O țară nu-și poate asigura securitatea așteptând să vină alții să moară pentru ea

Cu o lună în urmă, când toată lumea estima că amenințările Rusiei sunt doar un joc de șah,  europarlamentarul Cristian Terheș a lansat, tot în podcastul lui Turcescu, un avertisment ieșit din comun: „Orgasmul ăsta mediatic de la noi, când văd tancuri… Oamenii ăștia nu înțeleg. Prezența americană în România, toate aceste unități militare nu sunt sub comandă română.

Scutul de la Deveselu e sub comandă americană. Comanda americană înseamnă că e sub comanda politicului americani, nu a generalilor americani. Politicul american vorbește și cu nemții, și cu rușii și cu ungarii. Unde suntem noi în povestea asta? O țară nu-și poate asigura securitatea așteptând să vină alții să moară pentru ea”, a opinat fostul preot.

Podcastul în versiune completă poate fi vizionat aici: