În urma întrevederii avute astăzi cu miniștrii din domeniu, premierul Ludovic Orban a luat decizia ca până la sfârșitul lunii noiembrie se va lua o hotărâre cu privire la majorarea salariului minim și se va adopta un act normativ în acest sens.

Astfel, Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat, luni, că proiectul de hotărâre de Guvern privind creșterea salariului minim pe economie va fi înaintat Guvernului spre adoptare până la sfârșitul lunii noiembrie.

Nu se va lua decizia înainte de a fi consultați partenerii sociali, respectiv patronatele și sindicatele. Guvernul are în vedere predictibilitatea măsurilor adoptate, pentru a conferi stabilitate mediului de afaceri, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului Ionel Dancă.

Discuțiile avute în cadrul cabinetului au vizat oportunitatea majorării salariului minim, în condițiile în care multe companii ar putea lua decizia să dea drumul la concedieri, în această ipostază, a mai spus Dancă.

La discuții au mai participat, în afară de premierul Ludovic Orban, ministrul de Finanțe Florin Cîțu și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Astfel, principalele direcții pentru creșterea salariului minim în 2020 vor avea în considerare o serie de factori economici. În această analiză se va ține cont de creșterea economică pe anul în curs, de inflație și mai ales impactul economic pe care îl va avea, dar și a modului în care va influența piața forței de muncă.

Sunt mai multe scenarii luate în calcul, deocamdată este o HG lăsată în urmă de fostul Guvern, se face o analiză a acesteia, dar se mai discută și alte scenarii. ”Evident vorbim de o aplicare începând cu ianuarie 2020”, a mai precizat Dancă.

Trebuie precizat că, deși s-a stabilit că de va majora salariul minim, nu a fost decis cuantumul creșterii. Iar reducerea contribuțiilor nu a fost luată în calcul în cadrul ședinței de azi, dar ar putea fi luată în calcul în discuțiile cu partenerii sociali.