Guvernul va stabili în perioada imediată proceduri clare de sancţionare a persoanelor fizice care cesionează părţi sociale sau acţiuni de la firme cu obligaţii bugetare neachitate către persoane decedate, cu handicap ori cetăţeni străini din ţări non-UE, pentru a se sustrage de la plata datoriilor.

Introducerea unor astfel de sancţiuni a fost convenită vineri, la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc l-a convocat pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, pentru o discuţie privind măsurile care urmează să fie introduse pentru combaterea evaziunii fiscale, au declarat agenţiei Mediafax surse guvernamentale.

„Premierul şi preşedintele ANAF au convenit că este nevoie de un cadru legal clar pentru sancţionarea persoanelor fizice care cesionează părţi sociale sau acţiuni deţinute într-o societate cu obligaţii bugetare neachitate către persoane greu identificabile, precum persoane cu handicap, decedate sau alte în state non-UE, precum Republica Moldova sau ţările arabe, cu scopul de a se sustrage de la plata datoriilor. În prezent, nu există o prevedere clară în acest domeniu şi este nevoie de o variantă rapidă şi legală de monitorizare a unor astfel de operaţiuni nelegale”, au arătat sursele citate.

Şeful Guvernului şi preşedintele ANAF au convenit să fie reglementată şi situaţia firmelor implicate în tranzacţii intracomunitare nelegale, care cumpără din state UE produse alimentare şi de consum imediat fără plata TVA, conform legislaţiei în domeniu, dar comercializează ulterior mărfurile prin „firme fantomă”, sustrăgându-se de la plata TVA.

Contactat de Mediafax, şeful ANAF, Sorin Blejnar, a confirmat întâlnirea cu premierul, arătând că au fost discutate probleme legate de activitatea comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale şi măsurile prioritare care trebuie aplicate în acest sens.

Consiliu ministerial împotriva evaziunii fiscale

„Una dintre măsurile de imediată urgenţă este legată de cesiunea părţilor sociale sau acţiunilor, în scopul sutragerii de la plata datoriilor bugetare”, a spus Blejnar. El a precizat că, săptămâna viitoare, va fi organizată prima reuniune din acest an a comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că Guvernul a decis constituirea unui consiliu interministerial care să rezolve săptămânal sesizările privind evaziunea fiscală şi să identifice modalităţi de eliminare a fenomenului.

Consiliul va fi format din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ministerului de Interne, Ministerului Justiţiei şi altor instituţii cu atribuţii în combaterea evaziunii fiscale.

SURSA: Mediafax