Paris, Roma, Viena, Praga sau, de ce nu, mai aproape, în stațiunile montane din țară. Oferta pentru indragostiții care vor să petreacă Valentine‘s Day într-o atmosferă romantică deosebită a dat de lucru agențiilor de turism încă de anul trecut, odată cu punerea la punct a strategiilor de dezvoltare pentru 2014.

Cu atât mai mult cu cât acum „nu se mai poartă tradiționalele cadouri între îndrăgostiți“, reiese din datele agențiilor de turism care au vândut deja în jur de 50% din pachetele promovate între 13 și 17 februarie.  Chiar și așa, Valentine‘s Day ocupă doar locul opt în topul sărbătorilor care atrag turiști, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

„Există, în special, două categorii de produse pentru acest eveniment: vorbim de oameni pentru care e important gestul și care cumpără pachete low-cost de două sau trei nopți cazare, atât în România – vacanțe la munte sau city-break-uri la Sibiu, Brașov, Cluj -, cât și în orașe europene. Aceștia se cazează la două-trei stele și vin cu un buget de 50-200 euro de persoană. Unii dintre ei merg cu mașina personală, alții aleg avionul low-cost“, detaliază Ciprian Enea, consultant turism.

Peste 500 euro, vacanțele la cinci stele

Și mai există o categorie, a doua, continuă Enea, din care fac parte turiștii care au un buget mai consistent, pentru care este important să meargă la un hotel de patru sau cinci stele, cu servicii de spa, piscină, un restaurant mai deosebit. La fel, alegerea lor se îndreaptă fie către un hotel situat la munte în România, fie către destinații la fel de cunoscute, numai că pachetele pe care le aleg încep de la 450-500 euro de persoană și ajung până la 650-700 euro de persoană.

„Pentru Valentine‘s, anul acesta am pregătit pachete de joi până duminică pentru orașe precum Budapesta, Roma, Praga, Barcelona, Paris, Londra, în care sunt incluse trei nopți de cazare cu mic dejun și transport cu avionul. Tarifele pornesc de la 199 euro de persoană pentru Praga și Budapesta, unde cazarea se face în hoteluri de 3 stele, de la 240 euro de persoană pentru Londra, 299 euro de persoană pentru Roma și Barcelona și 399 euro de persoană pentru Paris. Evident, prețurile cresc proporțional în funcție de poziția hotelului și de numărul de stele“, spune Marius Berca, director operațional Christian Tour.

În context, continuă el, față de anul trecut, s-a constatat o creștere a vânzărilor pe pachetele de Valentine‘s cu aproximativ 15%. Procent care ar putea să se schimbe în următoarea săptămână.

De altfel, reprezentanții agenției de turism online Vola.ro spun că numărul românilor care vor petrece în acest an Valentine‘s Day într-o destinație externă va crește cu 20%, dat fiind că sărbătoarea este, anul acesta, la începutul weekend-ului.

Prețuri scăzute în extrasezon

„În plus, Valentine‘s Day se desfășoară în perioada de extrasezon, când tarifele oricum sunt mai scăzute decât în alte perioade ale anului. Tocmai din acest motiv, Roma, Viena și Praga sunt în top 5 la preferințe: au tarife excelente pentru o escapadă romantică de weekend“, explică  Ioana Bălănescu, Manager Departament Pachete Turistice Vola.ro.

Aceasta a dat exemplul unui client care, anul trecut, a solicitat agenției să îi trimită prietenei lui din Germania un mail că o așteaptă la Barcelona (destinație aflată pe locul 5 ca preferințe), iar atașat biletul de avion și fotografii cu hotelul la care vor sta.

O altă clientă, pentru că lucra pe un vas de croazieră și nu reușea să ajungă acasă prea curând, a cerut un city break romantic pentru părinții ei, care sărbătoreau 30 ani de căsnicie, mai spune Ioana Bălănescu.  Cu alte cuvinte, anul acesta, se constată că foarte mulți români preferă pachetele de tip city break în Europa pentru că sunt mult mai accesibile decât vacanțele în afara continentului.

Mai mulți turiști ca anul trecut?

Însă, „este prematur să se tragă acum o linie“, mai reiese din datele agențiilor de turism. Cu o mențiune: anul trecut, 28.000 de români au sărbătorit Valentine‘s Day în diverse stațiuni din țară, cele mai multe rezervări fiind făcute pentru stațiunile din Valea Prahovei, potrivit FPTR.

„Rezervările au început imediat după Revelion, însă majoritatea cererilor apar în săptămâna de dinainte. Destinațiile sunt aceleași, iar datorită vremii care se anunță a fi rece, există un interes mai mare pentru stațiunile și hotelurile cu facilități de spa pentru cei care aleg să rămână în România. Pachetele în țară variază de la 200 de lei până la 400 de lei de persoană, pentru două nopți“, spun și reprezentanții agenției Eximtur.

Mai departe, cum vor arăta vânzările agențiilor de turism în această perioadă, rămâne de văzut.

Valentine‘s e un eveniment tematic, care prinde an de an la turiștii români. Ne place să fim romantici, ceea ce ne ajută să avem produse foarte bine vândute.
Ciprian Enea, consultant turism

Câteva destinații externe

ROMA Între 150 și 175 euro este prețul cel mai ieftin promovat de agențiile locale pentru un pachet;

PARIS Începând cu 300 euro costă un city break, care cuprinde trei nopți și biletul de avion;

PRAGA Cel mai ieftin pachet este în jur de 200 euro de persoană, pentru două-trei zile;

VIENA Un pachet pentru două persoane, cu biletul de avion inclus, costă de la 450 euro.

Te-ar putea interesa și: