Cum creditele de nevoi personale au fost limitate la sume maxime care cu greu pot acoperi valoarea unei mașini noi, împrumuturile pentru achiziții auto și clasicul leasing au rămas singurele două variante pentru a cumpăra un automobil. Ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje comparativ cu creditul de nevoi personale. Principalul avantaj constă în faptul că, spre deosebire de împrumutul de nevoi personale, cele două produse sunt disponibile în euro, ceea ce înseamnă dobânzi ceva mai mici. Pe de altă parte, atât creditul auto, cât și leasingul presupun existența unui avans care poate ajunge până la 25% din valoarea de achiziție a autoturismului.

Din această perspectivă, cea mai bună ofertă vine de la BRD care, deși este departe de a oferi cel mai mic preț, are marele avantaj că cere un avans de doar 10% la creditul său auto pentru achiziția de mașini noi, în condițiile în care prețul autoturismului este cel puțin egal cu 14.000 de euro. La polul opus se află Alpha Bank și Banca Italo-Romena, care percep un avans de 25%.

Cea mai bună soluție

Combinând criteriul costului cu cel al accesibilității însă, cea mai bună ofertă vine de la Porsche Bank. În acest caz, avansul minim solicitat este de 15%, în timp ce nivelul de cost este al doilea cel mai bun din România, potrivit datelor Conso. La o valoare finanțată de 14.000 de euro, suficientă pentru a achiziționa un automobil de aproximativ 16.500 de euro, rata lunară este de 288 de euro în cazul unui împrumut pe cinci ani. Venitul minim necesar pentru a putea contracta un astfel de împrumut este de 3.400 de lei, potrivit conso. Grupul Porsche are, în acest moment, cea mai bună ofertă și în ceea ce privește varianta leasing. În acest caz, vorbim de un avans minim de 15%, o valoare reziduală maximă plătibilă la sfârșitul contractului de până la 20% și o rată lunară de doar 195 euro pentru același automobil de 16.500 de euro. Porsche Leasing oferă și cea mai mică rată, urmată de EFG Leasing, acolo unde rata pentru cele 14.000 de euro este de 212 euro.