Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că producţia de grâu este în acest an de 4.751.147 de tone, sub cea de anul trecut, care a fost de de 5.792.822 tone. S-au obținut 2,6 tone pe hectar, în scădere faţă de 3,5 tone pe hectar,  cât  s-a oținut în 2011.
”Totuși, nu este o situaţie care să ne alarmeze că nu vom putea să ne asigurăm necesarul de hrană. Am vorbit cu comercianţii pe pieţele externe şi, în 2012, exporturile sunt la o capacitate mai mică decât în 2011, astfel că necesarul pe piaţa românească nu va fi afectat’, a declarat ministrul Daniel Constantin. Întrebat de ziariști cum explică faptul că, anul trecut, Valeriu Tabără- la acea dată ministru al Agriculturii, a anunţat o producţie de grâu de 7,1 milioane de tone, Constantin a spus că statistica Ministerului Agriculturii arată că, în 2012, producţia a fost de 5,7 milioane tone. "Dacă a anunţat domnul Tabără 7 milioane de tone, înseamnă că 1,3 milioane de tone le-a băgat dânsul în altă parte. Producţia care există în statisticile ministerului este de 5,7 milioane de tone de grâu", a spus Constantin.

Valeriu Tabără:
”Ăștia nu știu nici să citească cifrele, dom’le”

Contactat telefonic, fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, ne-a declarat: ”Ăștia nu știu nici să citească dom’le, confundă cifrele și anii. Anul trecut s-au înregistrat 7,13 milioane de tone de grâu, lucrul ăsta este cunoscut de toată lumea. Spun” s-au înregistrat” pentru că, așa cum se întâmlă în fiecare an, în datele centralizate nu a fost inclusă și cantitatea recoltată de micii producători, care lucrează suprafețe mici și care nu raportează nicăieri recolta. Ei bine, aceștia cumulează cam un milion de tone pe an. De altfel, producția de 7,1 milioane de tone din 2012 apare și în datele de la Institutul Național de Statistică (așa este-n.red.), precum și în rapoartele transmise de România la FAO”. Fără comentarii!