Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu, cărora le-au fost reactivate amintiri în timpul somnului, au reușit să-și amintească mai bine numele și fețele unor persoane.

Subiecților care au suferit tulburări de somn (unii dintre participanți s-au trezit când au auzit indicii ale unor nume rostite) le-a fost mai greu să asocieze numele cu anumite chipuri, potrivit Woman’s World.

Întreruperile frecvente de somn pe timp de noapte ar putea afecta memoria

În schimb, subiecții care au avut un somn profund, neîntrerupt, au putut  să-și amintească mai repede numele unor persoane, după ce s-au trezit.

„Știm deja că unele tulburări de somn, cum ar fi apneea, pot afecta memoria”, a explicat autorul principal al studiului, Nathan Whitmore.

„Cercetarea noastră sugerează o potențială explicație pentru acest lucru: întreruperile frecvente de somn pe timp de noapte ar putea afecta memoria.”

Acest lucru sugerează că somnul ne ajută să ne ”reîncărcăm bateriile creierului”, astfel încât să putem rămâne vigilenți în timpul zilei. De aceea, dacă somnul este perturbat sau insuficient, este mai dificil să ne concentrăm și să ne reamintim diverse lucruri, cum ar fi numele unor persoane.

Cum să aveți un somn neîntrerupt

Dacă noaptea vă răsuciți în pat pe toate părțile sau vă treziți des, există câteva trucuri care pot ajuta să obțineți cele șapte până la opt ore de somn de care aveți nevoie pentru o bună sănătate mintală.

Adăugarea în alimentație a fisticului și a kiwi favorizează un somn mai bun, deoarece sunt bogate în hormonul numit melatonină. Acest hormon funcționează pentru a vă controla ciclul somn-veghe, astfel încât corpul să se poată odihni.

O ceașcă fierbinte de ceai este foarte indicată, ca și un pahar cu apă în care ați pus un vârf de sare de mare. Această combinație  sare-apă permite corpului să absoarbă mai mult lichid, astfel încât nu va trebui să faceți ture nocturne la baie.

Și mai important: pentru a vă odihni cât mai bine, încercați să renunțați la telefon sau alte dispozitive electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare. Ideal ar fi să citiți o carte pe hârtie!