Obișnuiți să faceți asta? Cum vă poate afecta somnul acest obicei

Există însă studii care spun că anumite persoane se pot simți mai bine dacă se odihnesc alături de patrupedele lor, potrivit CNN.

„În general, este un lucru foarte bun ca animalele să se culce cu oamenii lor”, spune dr. Dana Varble, de la Comunitatea Veterinară din America de Nord.

Animalele de companie care împart patul cu stăpînii lor tind să aibă un „nivel de încredere mai ridicat și o legătură mai strânsă cu oamenii din viața lor. Pentru ele, aceasta poate fi o dovadă de mare încredere”, a spus Varble.

„Câinii și pisicile care sunt mai strâns legate de stăpâni au beneficii suplimentare pentru sănătate, inclusiv creșteri ale neurotransmițătorilor benefici, cum ar fi oxitocina și dopamina, hormonii care îi fac să se simtă bine”, a adăugat ea.

Ne pot afecta somnul: se vor ridica și vor merge prin pat, călcând pe oameni

Nu același lucru se poate spune și invers. Experții susțin că împărțirea patului cu patrupedele din casă ne poate da peste cap somnul.

„Animalele se pot mișca, latră și pot perturba somnul. La câini și pisici somnul nu este continuu și, inevitabil, se vor ridica și vor merge prin pat, călcând pe oameni. Toată această activitate duce inevitabil la fragmentarea somnului”, explică dr. Vsevolod Polotsky, profesor la departamentul de medicină al Școlii de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Aceste „microtreziri”, care se pot întâmpla fără să vă dați seama, „sunt perturbatoare pentru că vă scot din somnul profund”, afirmă și Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie și medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.

Persoanele cu anxietate și depresii ar putea să fie ajutate

Dar, subliniază CNN, studii recente au arătat că animalele de companie ar putea fi benefice pentru unii dintre stăpânii lor.

„Persoanele care suferă de depresie sau anxietate pot ține animalul de companie în pat, deoarece acesta este ca o pernă sau o pătură mare. Aceste persoane pot simți că animăluțele îi ajută să-și liniștească anxietatea”, susține dr. Raj Dasgupta, profesor la Universitatea din California de Sud.

Un studiu din 2017 de la Centrul de Medicină a Somnului al Clinicii Mayo a constatat că peste jumătate dintre proprietarii de animale de companie care au permis animalului lor să doarmă cu ei au afirmat că somnul lor nu a fost deranjat. Doar 20% au declarat că animalele de companie le-au înrăutățit somnul.