Marcel Ciolacu este convins de faptul că Turcia reprezintă cel mai important partener economic non-UE al României. Potrivit premierului, au fost înregistrate raporturi comerciale între cele două ţări de aproape 10 miliarde de dolari.

Marcel Ciolacu: „Am trimis primii echipele în Turcia. Sunt lucruri care nu se uită”

Șeful PSD a fost întrebat ce a oferit ţara noastră la schimb Turciei pentru eliminarea obligativităţii prezentării paşapoartelor.

Astfel, Ciolacu spune că România nu a oferit „absolut nimic” la schimb. Potrivit explicațiilor oferite de el, decizia a fost luată mulțumită respectului dintre cele două țări.

Premierul a amintit și de faptul că România a fost primul stat care să ajute şi să intervină când a fost cutremur în Turcia.

„Absolut nimic. Cel mai important partener economic al României non-UE, ajungând la raporturi comerciale între state de aproape 10 miliarde de dolari, şi mai mult ca sigur că ajungem la 15 miliarde, este Turcia (…) E un respect faţă de un stat vecin şi un stat prieten. Când a fost cutremur în Turcia, primul stat care a fost să ajute şi să intervină astfel încât să salveze cât mai multe vieţi a fost România. Am trimis primii echipele în Turcia. Sunt lucruri care nu se uită”, a declarat Ciolacu la România TV.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

Tot armamentul din România se face concurenţial

De asemenea, şeful Guvernului a mai fost întrebat dacă nu există un interes al Turciei ca România să cumpere armament din această ţară.

„Tot armamentul din România se face concurenţial. Doresc să schimb paradigma, ca indiferent de contractele pe care le facem, componente importante să înceapă să se facă în industria de apărare. (…) Toată lumea are un interes, dar este normal să aibă unul. Domnul preşedinte Erdogan nu m-a întrebat pe mine de companiile de armament. În schimb, am spus foarte clar dacă Turcia va câştiga vreo licitaţie în mediul concurenţial la Ministerul Apărării, să ştiţi că cerinţele mele sunt să se producă în România. România are capacităţi necesare, are energie”, a conchis Ciolacu.

Premierul a anunțat reluarea exportului și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia

Anterior, premierul a anunțat că Executivul a aprobat un memorandum prin care organizează, în regim de urgență, reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia. Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante decizii economice luate în cadrul vizitei oficiale desfășurate în zilele precedente la Ankara.

Șeful Executivului a subliniat că „această măsură aduce beneficii consistente crescătorilor noștri de animale”.

În aceeași ședință, premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că guvernul va crește indemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav. Majorarea va avea loc începând cu plățile aferente lunii iunie. Aproximativ 390.000 de persoane vor beneficia de această măsură.

Liderul guvernului a subliniat că aceasta este a doua creștere, urmând-o pe cea de la începutul anului. Acesta spune că a devenit necesară în urma ajustării valorii indicatorului social de referință în luna martie.