Avertismentul principalului expert în boli infecțioase al guvernului, dr. Anthony Fauci, potrivit căruia criza nu va fi controlată până în primăvara anului viitor, a venit ca un duș rece pentru o națiune obosită. În plus, planurile lui Biden de a triumfa asupra pandemiei și de a se ridica pe un val economic în campania pentru alegerile din Congres, din noiembrie 2022, prezintă acum un risc, subliniază CNN.

O pandemie care se întinde peste o altă iarnă sumbră încetinește redresarea economică pe care se bazează Biden pentru o performanță puternică anul viitor. Aceasta ar putea demoraliza publicul și ar putea declanșa iritare în rândul electoratului. Deja, încrederea oamenilor în președinte și în modul de gestionare a pandemiei a scăzut, potrivit sondajelor recente ale NBC și CBS.

Declarația prematură a lui Biden

Anunțul lui Biden privind victoria asupra virusului, din 4 iulie, pare extrem de prematură, la fel ca și cele ale Centrelui pentru Controlul și Prevenirea Bolilor privind relaxările.

„Pe măsură ce intrăm în primăvară, am putea începe să ne întoarcem la un anumit nivel de normalitate, să reluăm lucrurile pe care speram să le putem face – restaurante, teatre”, afirma Fauci.

Conservatorii au un cui împotriva lui Fauci de mai multă vreme, acesta devenind ținta principală a mass-media de dreapta.

Un scenariu politic de coșmar

Perspectiva că sfârșitul bătăliei împotriva Covid-19 ar putea fi la multe luni distanță reprezintă un scenariu politic de coșmar pentru președinte și democrați, care vor să păstreze controlul asupra Congresului. O pandemie care se întinde în 2022 ar face și mai greu pentru

Biden să mențină moralul publicului și să ceară noi măsuri de precauție precum purtarea măștii.

Dacă situația de urgență continuă in 2022, ea va servi la fileu republicanilor care taxează președinția lui Biden drept un eșec. Mai ales pe fondul evacuării haotice din Afganistan.

Prelungirea pandemiei îi va ajuta pe republicani

Scepticismul privind vaccinurile, susținut de liderii politici conservatori și toate conspirațiile au alimentat mass-media de dreapta. Dacă prelungirea pandemiei îi va ajuta pe republicani la alegerile pentru Congres, va fi o ironie amară pentru președinte.

Trump l-a acuzat recent pe Biden că s-a predat în fața Covid și a talibanilor din Afganistan, deși el a fost cel care a purtat discuții directe cu talibanii care au stabilit etapa inițială pentru retragerea din SUA.

Rateurile lui Fauci

O altă perspectivă descurajantă pentru democrați e că nu există nicio garanție că predicția lui Fauci va fi valabilă. Pentru că acum e clar că nimeni nu știe cât timp va dura pandemia și când poate fi eradicată. Realitatea e că variantele virusuri vor fi alături de noi mai multe luni. Și o altă iarnă va anula perspectivele unei reveniri la viața normală pe care o doresc milioane de americani.

Dezlănțuind consecințe politice, sociale și economice de nebănuit. Și, fie că e vorba de America sau de altă țară, speranțele și planurile politice ale unui președinte sunt adesea zdruncinate de crizele care sunt dincolo de controlul lor, conchide CNN.