‘WWF-România susţine dezvoltarea infrastructurii în România, însă numai cu condiţia ca studii de mediu temeinice şi profesionist realizate să stea la baza lucrărilor. Construirea autostrăzii Lugoj-Deva în lipsa acestui tip de studii poate duce la dispariţia lentă a populaţiei de urs şi afectarea gravă a populaţiilor de căprior, râs sau jder în Munţii Apuseni. Vrem ca autorităţile să se arate mai responsabile atunci când planifică autostrăzi şi să înţeleagă importanţa păstrării coridorului ecologic dintre Apuseni şi Carpaţii Meridionali (…)’, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, remis, luni, AGERPRES.

WWF-România şi Asociaţia Zarand au organizat, recent, la Lugoj o întâlnire de lucru internaţională pentru ca toţi factorii de decizie implicaţi în construcţia autostrăzii Lugoj-Deva să cunoască în amănunt şi pe baza unor studii de caz, ameninţările grave la adresa biodiversităţii în zonă.

Din partea factorilor decidenţi au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/ şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului /ANPM/.

Conform WWF-România, la ora actuală, ţara noastră are una dintre cele mai mici densităţi de drumuri asfaltate din Europa, iar dezvoltarea de noi autostrăzi şi şosele e considerată o prioritate, atât de către autorităţi cât şi de publicul larg.

Cu toate acestea, ‘fragmentarea cauzată de infrastructura de transport este cunoscută ca ameninţare majoră pentru biodiversitate şi rezolvarea problemei a devenit o preocupare majoră a Uniunii Europene’.

‘Una dintre cele mai sensibile probleme de fragmentare a Carpaţilor este izolarea Carpaţilor Occidentali (Munţii Apuseni). Ultimul coridor ecologic, care are aproximativ 10 km lăţime, deja fragmentat de dezvoltările din ultima perioadă şi de infrastructură, va fi intersectat de autostrada Lujog-Deva, parte a coridorului IV pan european de transport’, precizează organizaţia de mediu.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este cea mai importantă organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.
SUrsa: Agerpres