Un astfel de caz este prezentat de Statnews.com. La două luni de la vaccinare, medicul Stephen M. Tourjee a început să aibă simptome ușoare, specifice Covid-19: nas înfundat, congestie toracică și diaree. Dar le-a pus pe seama alergiilor sezoniere.

A rămas șocat după cîteva zile, când un test Covid-19, înaintea unei proceduri medicale, a ieșit pozitiv. Din patru teste PCR – două au fost pozitive, două au fost neconcludente, iar un test antigen a ieșit fals negativ. A urmat carantina.

Această experiență arată că testarea pentru Covid-19 nu este perfectă. Testele rapide antigen detectează proteinele care fac parte din SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Au un timp de răspuns rapid, dar nu sunt la fel de exacte ca testul PCR. La persoanele cu simptome Covid-19, testele rapide detectează corect virusul în 80% din cazuri La cei fără simptome, scade la 40%.

În timp ce vaccinarea conferă o protecție sută la sută împotriva spitalizării și a decesului, imunizarea nu înseamnă că am scăpat de pericolul infectării.

Un studiu recent realizat de Universitatea din California, care a analizat peste 30.000 de lucrători din domeniul sănătății, a arătat o rată de infectare, după vaccinare, de aproximativ 1%. Ceea ce înseamnă că infectarea cu covid-19 este rară după imunizare, dar reprezintă încă o amenințare.

La mijlocul lunii, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat 5.800 de infectări în rîndul milioanelor de americani care s-au vaccinat complet.

Rapoartele privind ratele de eficiență de 95% în studiile clinice ale vaccinurilor nu se traduc neapărat într-o eficiență reală și pot crea un fals sentiment de garanție când vine vorba de infectări asimptomatice sau ușoare.

Ce înseamnă mai exact acest lucru? Că niciun vaccin nu e sută la sută eficient în prevenirea Covid-19. Cele pe care le avem sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor severe, a deceselor și a reducerii încărcăturii virale la persoane care pot contracta virusul și după vaccinare.

De aceea, accentul trebuie să rămână acum pe vaccinare și pe testarea cât mai multor persoane.

Indiferent dacă s-a vaccinat sau nu și de o infectare anterioară, oricine are simptome de Covid-19 ar trebui să fie testat. La fel și cei care au fost în contact strâns cu cineva confirmat cu Covid-19.
Potrivit CDC, persoanele care au fost vaccinate și cu rapelul și care nu prezintă simptome în urma unui astfel de contact nu trebuie testate.