Până atunci, guvernul Africii de Sud primește consiliere juridică cu privire la modul în care va gestiona mandatul de arestare emis de CPI pe numele președintelui Vladimir Putin, în cazul în care liderul rus va participa la acest summit, scrie Bloomberg.

Președintele Vladimir Putin nu va fi arestat dacă va veni în Africa de Sud și nu va exista nicio sancțiune împotriva acestei țări din partea Occidentului, potrivit analistului politic Jan Venter. Acesta nu crede că guvernul sud-african va da curs mandatului de arestare emis împotriva lui Putin de către Curtea Penală Internațională de la Haga, deoarece Pretoria încă resimte puternic rolul fostei Uniuni Sovietice în sprijinirea luptei de eliberare a negrilor.

Ce vrea Africa de Sud?

CPI a emis mandatul împotriva lui Putin pe 18 martie pentru crime de război legate de presupusa răpire a unor copii din Ucraina. Africa de Sud este semnatară a Statutului de la Roma care a înființat instanța și poate fi obligată să execute ordinul de arestare.

”Așteptăm o opinie juridică actualizată pe această temă”, a declarat ministrul Relațiilor Internaționale și Cooperării, Naledi Pandor. „Suntem îngrijorați de situația poporului ucrainean. Am dori să fim într-o poziție în care să putem continua să ne angajăm cu ambele țări pentru a le convinge să cadă la pace”, a precizat el.

Kremlinul nu a decis dacă Putin va merge în Africa de Sud

Kremlinul nu a decis încă dacă Putin va merge în Africa de Sud pentru summitul BRICS, a raportat Interfax, citându-l pe purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov. Africa de Sud și-a atras critici internaționale în 2015, când a refuzat să execute un mandat de arestare al CPI pentru președintele sudanez de atunci, Omar al-Bashir, în timp ce acesta participa la un summit al Uniunii Africane. Fostul președinte sud-african, Jacob Zuma, a propus retragerea din CPI în 2016, deși acest plan a fost ulterior abandonat.

Putin, apel către BRICS în plin război

Cele mai mari economii emergente ale lumii – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, așa-numitele țări BRICS – au reușit să cutremure ordinea financiară globală stabilită de puterile occidentale, prin lansarea, în 2014, a două noi instituții alternative la Banca Mondială și la Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru finanțarea economiilor emergente. Cele cinci economii însumează aproape jumătate din populația lumii și o cincime din avuția planetei.

Anul trecut, în plin război, președintele Vladimir Putin a îndemnat țările BRICS să coopereze în fața „acțiunilor egoiste” ale țărilor occidentale, pe fondul sancțiunilor fără precedent ce i-au fost impuse Moscovei. El a denunțat tentativele acestor țări occidentale de „a se folosi de mecanisme financiare pentru a face întreaga lume responsabilă de propriile lor greșeli de politică macroeconomică”.

„Un rol de lideri din partea țărilor BRICS este astăzi mai necesar ca niciodată pentru a elabora o politică unificatoare, pozitivă și care să vizeze crearea unui sistem (mondial) cu adevărat multipolar”, afirma președintele rus.