Africa de Sud organizează un exercițiu militar comun cu Rusia și China, despre care personalitățile din opoziție spun că reprezintă o aprobare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Statele Unite au criticat, de asemenea, exercițiile navale de 10 zile, care vor continua în timpul primei aniversări a războiului din Ucraina.

Dar guvernul Africii de Sud spune că rămâne neutru în ceea ce privește conflictul și că organizează în mod obișnuit exerciții similare cu alte țări, inclusiv Franța și SUA.

Exercițiile navale, numite Mosi, care înseamnă „fum” în limba tswana, au loc în Oceanul Indian, în largul coastelor Africii de Sud.

Forța Națională de Apărare a Africii de Sud (SANDF) spune că vor participa 350 de membri ai forțelor sale armate.

Rusia a anunțat că va trimite nava sa de război Amiral Gorshkov, care transportă rachete hipersonice Zircon. Acestea zboară cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului și au o rază de acțiune de 1.000 km (620 mile).

Moscova „va încerca să arate că, în ciuda eșecurilor sale în războiul din Ucraina, forțele sale armate sunt încă foarte puternice”, spune Denys Reva, de la Institutul pentru Studii de Securitate din Africa de Sud.

SANDF a spus puține lucruri despre viitorul exercițiu, dar un exercițiu comun din 2019 între cele trei țări a implicat șapte nave – o navă de război din fiecare națiune, plus nave de alimentare și nave de cercetare.

Aceștia s-au antrenat pentru a face față incendiilor și inundațiilor de coastă și pentru a recupera navele de la pirați.

Motivul pentru care exercițiul militar este controversat

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat în ianuarie: „Statele Unite sunt preocupate de orice țară… care se antrenează cu Rusia în timp ce Rusia duce un război brutal împotriva Ucrainei”.

Africa de Sud s-a abținut anterior de la un vot al ONU care condamna invazia. De asemenea, a refuzat să se alăture SUA și Europei în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Guvernul sud-african a declanșat o dispută politică atunci când a dat permisiunea ca un superyacht numit Nord, care are legătură cu oligarhul rus sancționat Alexey Mordashov, să acosteze în Cape Town – deși se crede că nava nu a mers de fapt acolo.

Cargoul rusesc sancționat, Lady R, a fost, de asemenea, autorizat să descarce provizii la o bază navală sud-africană. Guvernul a declarat că aceasta conținea o comandă întârziată de muniție.

Africa de Sud subliniază că a organizat patru exerciții comune cu SUA din 2011, precum și exerciții cu Franța și Germania.

„Toate țările efectuează exerciții militare cu prietenii din întreaga lume”, a declarat ministrul de externe Naledi Pandor, în timpul unei vizite în țara sa a omologului său rus Serghei Lavrov în ianuarie.

Ea a declarat că încercarea de a împiedica Africa de Sud să desfășoare exerciții militare comune cu țările pe care le-a ales reprezintă „un abuz de practică internațională”.

Motivul participației Africii de Sud la exercițiul militar

Africa de Sud participă, de asemenea, pentru că forțele sale armate sunt subfinanțate și suprasolicitate, potrivit lui Elizabeth Sidiropoulos, director al Institutului sud-african pentru afaceri internaționale.

Prioritățile marinei sunt protejarea pescuitului în apele sale naționale și combaterea pirateriei în Oceanul Indian.

„Trebuie să colaboreze cu alte națiuni pentru a avea capacitatea de a face față lucrurilor din largul coastelor sale, cum ar fi pirateria”, spune ea.

Congresul Național African (ANC), aflat la guvernare în Africa de Sud, are, de asemenea, legături de lungă durată cu Rusia.

Acestea datează din anii de dominație a minorității albe de dinainte de 1994, spune Dr. Alex Vines de la think-tank-ul Chatham House din Londra.

„Liderii mai vechi din ANC au încă un atașament emoțional față de Moscova, pentru că aceasta le-a susținut constant lupta”, spune el. „Acest lucru face foarte dificil pentru Africa de Sud să întoarcă spatele Rusiei în legătură cu Ucraina”.

Rusia, China și Africa de Sud au, de asemenea, legături moderne, deoarece toate sunt membre ale alianței Brics.

Grupul – din care mai fac parte Brazilia și India – reprezintă unele dintre cele mai importante economii emergente din lume, arată BBC.