Decizia s-ar putea lua pe 8 decembrie, însă șeful statului pare să ne acomodeze cu varianta în care hotărârea Consiliului JAI ar amâna intrarea țării noastre în Schengen.

„A făcut gafe atât de mari încât nu pot fi trecute cu vederea. Când nouă ne tremură întregul organism național să intrăm în Schengen, vine Klaus Iohannis și spune să stăm puțin, că să vedem peste o lună sau două. Ar trebui exact invers să fie. Cât mai avem? Două săptămâni.

Deci toate drepturile și obligațiile constituționale, morale, naționale, emoționale, pe care le am, pentru că am prerogativa politicii externe, pe toate le iau în valiză și mă năpustesc cu ele peste Uniunea Europeană, peste Consiliul Uniunii Europene, peste JAI, peste orice entitate, îl scot pe ăla, cancelarul, îl scot la masă, îl scot pe Mark Rutte, ne dăm cu bicicleta.

Trimit miniștrii de Interne și de Externe să se îmbrace în balerine să facă tot ce se poate face pentru ca noi să intrăm în Schengen. Pentru că dacă nu intrăm în Schengen, consecințele sunt groaznice.”, declară îngrijorat Doru Bușcu.

De la negociere la boicot?!

„Este o chestiune de negoț și de presiune politică. Cineva vrea de la noi ceva. N-are importanță ce vrea. Pentru că noi nu trebuie să dăm nimic acum, nu este cazul. Trebuie doar să dăm volumul mai tare. (…)

Ce ar fi dacă poporul român care este cel mai neafectat de intrare în Schengen, să nu se mulțumească doar să stea pe Facebook. (…) Ce ar fi să nu alimenteze o săptămână de la OMV? Dacă și-ar anula măcar vacanțele de schi din iarna asta…

Și Olanda, au o bancă, nu? Care spală bani. Despre care știm din presa internațională că spală bani. A fost amendată cu aproape un miliard de euro pentru că a spălat bani rusești. Retrageți-vă banii de acolo, dacă Olanda s-a opus.”, a explicat editorialistul.

Acum ori niciodată

„Dacă ratează acum, posibilitatea de a ajunge iar în situația asta, având în orizont o președinție suedeză a Consiliului Uniunii Europene, cea care patronează consiliul JAI, e destul de mică, pentru că suedezii sunt suedezi. Bașca au și spus că se opun. (…)

Dup-aia în 2024 începe o nebunie electorală, nu numai la noi în țară, ci și în Uniunea Europeană. Și n-o să stea nimeni să bage România și Bulgaria în Schengen. Sunt multe variabile și ăsta e cel mai bun moment.”, e de părere Doru Bușcu.