România ar putea intra în Spațiul Schengen în luna decembrie a acestui an

Klaus Iohannis a declarat joi, 24 noiembrie 2022, că Guvernul de la București va găsi soluțiile necesare pentru ca România să poată adera la Spațiul Schengen pe data de 8 decembrie 2022.

„Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noștri au venit cu noi întrebări. Suntem însă gata să colaborăm, suntem gata să găsim soluții și suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie.

Nu e vorba că ar fi niște chestiuni cu totul noi. Atât doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare și după toate părerea mea toate aceste sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuția de pe 8 decembrie”, a precizat joi, Klaus Iohannis.

Declarația sa vine la o zi distanță după ce a transmis că decizia privind intrarea României în zona de liberă circulație din Europa ar putea fi amânată pentru o lună de zile.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen.

Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen…

Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…)

Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, a afirmat, miercuri, președintele României.

Guvernul de la București schimbă tactica pentru ca România să poată intra în Spațiul Schengen

La o zi distanță după ce Klaus Iohannis a făcut acest anunț, surse guvernamentale au anunțat că Nicolae Ciucă ar pregăti o nouă strategie pentru a putea intra în zona de liberă circulație din Europa.

„Este bine să nu forțăm, dacă putem amâna. Procedura, ca variantă de rezervă este posibil pentru o dată ulterioară”, le-ar fi zis premierul României unor apropiați, precizează acele surse guvernamentale, citate de știripesurse.ro.

Potrivit lor, Nicolae Ciucă a văzut deja mesajele venite din Austria, dar consideră că totul este o problemă legată de politica lor internă și dezbaterile care au loc acolo.

„Ei au o problemă legată de felul în care funcționează Spațiul Schengen”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Premierul României nu își dorește ca Guvernul de la București să apeleze la șantaj politic pentru ca țara noastră să poată adera la Spațiul Schengen.

„Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”, a exclamat el.

Potrivit acelor surse guvernamentale, Guvernul de la București va merge pe aceeași strategie de comunicare, doar că se va încerca o amânare a aderării la zona de liberă circulație din Europa și, eventual, decuplarea României de Bulgaria.

„Consiliul European poate mai mult decât JAI”, ar fi spus Nicolae Ciucă, care mizează pe un sprijin puternic în cadrul Consiliului European.