Invitatul lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play, jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu, a desființat așa-zisa „mare victorie” a ridicării MCV țării noastre. Tonul festiv adoptat de politicienii din prima linie este cel puțin exagerat, iar triumfalismul nu își are locul, au căzut de acord cei doi renumiți jurnaliști.

România n-a performat, dar a scăpat

În viziunea fondatorului Evenimentul Zilei, este doar o decizie luată pe criterii care au legătură cu războiul din Ucraina, nicidecum cu reușitele discutabile ale României în consolidarea justiției şi a statului de drept.

Sursă: Captură ecran canal YouTube EVZ Capital

„Nu are nici legătură cu realitățile din România, ni s-a dovedit. Ne dăm seama ce escrocherie a fost. Hai să fim serioși, luptă împotriva corupției! În condițiile în care suntem mai corupți ca niciodată, ridicăm MCV-ul. Toate afacerile din pandemie sunt făcute de un singur om, Daniel Tudorache? Să facem o petiție să desființăm DNA-ul. Suntem mai corupți ca niciodată, DNA-ul nu merge. Ne ridică MCV-ul fiindcă e un context internațional”, a argumentat Cristoiu.

Schengen și cota de migranți

Moderatorul a remarcat că, din punctul său de vedere și luând în calcul rescrierea mizelor geopolitice odată cu războiul, spațiul Schengen ar trebui regândit mai ales din punctul de vedere al crizei migranților.

„Schengen ar trebui reformulat, adică Schengen pentru mărfuri, dar nu pentru persoane., Mai toate statele ar răsufla ușurat dacă s-ar reintroduce controalele la frontiere pentru persoane. De ce să-mi exporți toți migranții pe care i-ai lăsat să treacă prin granițele tale? Eu cred că se va ajunge la asta, deja sunt schimbări majore”, a observat Robert Turcescu.

Cristoiu: Pe 8 decembrie intrăm în Schengen, dar cu brățară

Invitatul său a mai atras atenția că și Bulgaria are un rol legat de primirea noastră în Schengen. Astfel, dacă Bulgaria nu intră, „vom avea de gestionat tot ce intră din Ucraina. Vom primi o cotă de ucraineni să-i întreținem pentru iarnă”.

„Pe 8 decembrie intrăm pentru că nu își pot permite să nu. Suntem atât de importanți aici. Discuția cu austriecii vine de la ideea de brățară. Se va face un nou MCV, care probabil o să treacă la 6 luni, la un an ne monitorizează și ne suspendă. Țările occidentale vor fi liniștite, avem un instrument de control. (…)”, a conchis Cristoiu.

Emisiunea integrală cu Ion Cristoiu: