Compania Facebook a susținut, inițial, că nefuncționarea platformelor sale de socializare și inclusiv WhatsApp a avut legătură cu routerele. Perturbarea traficului rețelei a avut un efect în cascadă asupra comunicării între centrele de date, ducând la întreruperea serviciilor.

Acum, Facebook a oferit un nou răspuns privind incidentul de luni. O operațiune obișnuită de întreținere a rețelei Facebook a cauzat luni prăbușirea sistemului său global mai mult de șase ore, a declarat marți compania, potrivit Reuters.

Potrivit unui vicepreședinte al companiei, inginerii au aplicat o comandă care a deconectat involuntar centrele de date Facebook de restul lumii. Întreruperea a eliminat instrumentele pe care inginerii le-ar folosi în mod normal pentru a investiga și repara astfel de întreruperi, făcând sarcina și mai dificilă. Facebook a trimis o mică echipă de tehnicieni la unul dintre centrele sale de date din California pentru a reseta manual serverele.

Fiecare eșec de acest fel este o oportunitate de a învăța

Cu toate acestea, tehnicienii companiei au avut nevoie de timp ca să lucreze pe servere, datorită securității sistemului. Facebook a mai transmis că instrumentul său de audit al programului a avut o eroare și nu a reușit să oprească comanda care a provocat întreruperea

„Fiecare eșec de acest fel este o oportunitate de a învăța și de a te îmbunătăți”, a scris Janardhan.

„De aici încolo, treaba noastră este să să ne asigurăm că astfel de evenimente se petrec cât mai rar posibil”.

Trebuie amintit că reluarea treptată a serviciilor Facebook a fost anunțată de companie printr-un mesaj distribuit pe Twitter.

„Către uriașa comunitate de oameni și afaceri din lume care depind de noi: ne pare rău. Am lucrat din greu pentru a restabili accesul la aplicațiile și serviciile noastre și suntem bucuroși să vă anunțăm că acestea revin acum online. Vă mulțumim că ați avut răbdare cu noi”, s-a arătat în mesajul distribuit.

Un alt aspect de menționat este și reacția lui Mark Zuckerberg. Fondatorul şi CEO-ul Facebook a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp.