GASC a cumpărat grâul la un preţ mediu de 190,94 dolari pe tonă, incluzând transportul şi navlu (C&F), a precizat vicepreşedintele GASC, Mamdouh Abdel Fattah. 

'Preţul redus a ajutat Argentina să fie competitivă la această licitaţie', a precizat un trader de la Cairo. 

Potrivit datelor furnizate de Consiliul Internaţional al Cerealelor, ultima dată când Argentina a livrat grâu Egiptului a fost în luna decembrie 2012. În urmă cu o săptămână însă noul preşedinte al Argentinei, Mauricio Macri, a redus taxele pentru exporturile de produse agricole, ceea ce a crescut competitivitatea produselor argentiniene pe plan internaţional. 

Rezultatul s-a văzut la licitaţia organizată miercuri de GASC când majoritatea grâului provenit din Argentina a fost oferit la cel mai redus preţ, chiar şi de 174,88 dolari pe tonă, fără transport şi navlu, cel mai ieftin preţ oferit până acum în sezonul 2015-2016. Comparativ, cel mai ieftin grâu francez a fost oferit de Lecureur la 187,42 dolari pe tonă, fără transport şi navlu, grâul rusesc cel mai ieftin a fost oferit de Glencore la 193 de dolari, acelaşi trader oferind şi grâu românesc la 196,70 dolari pe tonă, fără transport şi navlu. 

Chiar dacă costul cu transportul grâului din Argentina în Egipt este considerabil mai mare decât din Franţa sau zona Mării Negre, preţul competitiv oferit de Argentina i-a asigurat succesul la licitaţia organizată miercuri. 

Argentina este al treilea mare producător şi exportator mondial de soia, după SUA şi Brazilia, şi concurează cu Ucraina pentru titlul de cel de-al treilea exportator mondial de porumb. De asemenea, Argentina este al şaptelea mare producător mondial de grâu. 

GASC este responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, cel mai mare importator mondial de grâu. De la începutul anului fiscal 2015/2016, Egiptul a achiziţionat aproximativ 2,6 milioane de tone de grâu, principalii furnizori fiind Rusia şi România. AGERPRES