Derularea programului Sapard a inflamat spiritele din coalitie, disputa dintre Ministerele Agriculturii si cel al Afacerilor Externe punind sub semnul itrebarii acordarea a 150 milioane euro i acest an, ajutor nerambursabil acordat de Uniunea Europeana pentru dezvoltare rurala si agricola. Una dintre cerintele Uniunii Europene se referea la ifiintarea unei noi agentii care sa gestioneze integral desfasurarea programului Sapard. Aceasta se traduce prin gestionarea unui fond de 150 milioane euro, ce ar trebui alocate numai i acest an Rominiei. Miza este evidenta, partile aflate i conflict acuzindu-se reciproc de intentia de a-si servi i primul rind propria clientela politica. Ministerul Afacerilor Externe, condus de Petre Roman, a iaintat chiar si un proiect de ifiintare a unei agentii aflate i subordinea directa a primului-ministru si condusa de un presedinte „independent” politic, un tehnocrat. in replica, ministrul agriculturii, Ioan Muresan, a militat pentru una pastorita de propriul minister, pe motiv ca activitatea acesteia este strins legata de domeniul agricol, motiv cit se poate de real, de altfel. Au existat si discutii aprinse legate de numirea expertilor care sa faca parte din Centrul de Plati si Control Financiar, organism care va tine evidenta stricta a modului cum sunt cheltuiti banii proveniti de la Uniunea Europeana. Democratii, la concurenta cu taranistii, doreau sa-si impuna propriii oameni i functiile-cheie.
O prima victorie a fost obtinuta saptamina trecuta, cind Guvernul a aprobat proiectul propus de Ioan Muresan. Ce-i drept, Executivul era strins cu usa de Comisia Europeana, care ameninta cu acordarea finantarii corespunzatoare acestui an altei tari, daca nu se armonizau pozitiile celor doi combatanti. Aceasta victorie trecuta i contul lui Muresan s-ar putea sa fie doar una de palmares, daca la Bruxelles nu va fi aprobat planul Sapard i versiunea dimboviteana. Programul Sapard pentru Rominia trebuie aprobat de catre Comisie, iar regulile privind delegarea responsabilitatilor legate de coordonarea Programului trebuie sa fie agreate de Comisie si Guvernul Rominiei si incluse i Acordul Financiar Multianual.
Programul are nevoie de doua aprobari
in plus, „acreditarea agentiei de catre autoritatea romina competenta (Fondul National) trebuie aprobata printr-o decizie a Comisiei. De asemenea, Acordul Financiar Multianual, ca si cel anual, trebuie icheiate iainte ca fondurile sa fie transferate i contul Fondului National. Am observat ca nici una dintre conditiile de mai sus nu a fost ica ideplinita, si i comparatie cu alte tari, Rominia este mult ramasa i urma”, se arata i scrisoarea trimisa lui Ioan Muresan pe data de 13 septembrie, de catre Franz Fischler, comisar european pe probleme de agricultura. in forma i care a fost adoptata ordonanta de urgenta care va coordona aplicarea programului Sapard, agentia va avea opt birouri regionale care vor selecta proiectele ce urmeaza sa primeasca finantare nerambursabila din fondurile comunitare si le va verifica pe teren. in cadrul agentiei vor fi angajate 145 de persoane platite de la buget.
Versiunea Planului National pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila ce a fost depus la Comisia Europeana pe data de 27 aprilie nu a ideplinit cerintele impuse de prevederile comunitare. Muresan a promis ca va trimite pina la mijlocul lunii septembrie o noua versiune i editie adaugita si revizuita, care este mai asteptata, ica, la Bruxelles. „Salut aceasta initiativa, dar as vrea sa subliniez ca, pentru a fi adoptata de Comisie, ea trebuie sa fie verificata cu atentie si supusa consultarii serviciilor Comisiei. Daca acest proces se icheie cu bine, acea versiune a planului va fi apoi trimisa statelor membre UE pentru a fi analizate si i final va fi aprobata printr-o decizie a Comisiei”, se arata i textul scrisorii trimise de comisarul european, ministrului agriculturii. L