În ultimii trei ani, România nu şi-a mai plătit contribuţia la programele opţionale ale unei importante agenţii europene, iar datoria a ajuns la aproape 100 milioane de euro. Este vorba despre Agenția Spaţială Europeană (ESA), iar ţara noastră este singurul din cei 22 de membri care se află în această situaţie.

Mai exact, datoria este de 22,81 milioane de euro pentru anul 2017, 34,56 milioane de euro pentru anul 2018 şi 37,26 milioane de euro pentru anul în curs. Ministerul Educaţiei din România a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern în care se prevede plata a circa jumătate din datorie, adică 50 milioane de euro, scrie cursdeguvernare.ro.

Penalizări şi pierderea dreptului de vot

România a plătit doar contribuția fixă, cea care acoperă costurile generale de administrare, programele de cercetare fundamentală și costurile asociate Centrului Spațial European din Guyana Franceză. Contribuţia este plătită anual conform Legii 262/2011. Pentru contribuția restantă, ESA a contractat un împrumut bancar în vederea continuării programelor la care participă industria românească, împrumutul generând astfel penalizări pentru România.

Din cauza datoriei, la 1 iulie 2018, România și-a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului si Comitetelor de program ESA, ceea ce va afecta mediul industrial și tehnologic național în domeniul spațial și conexe, adică participarea industriei naționale în cadrul programelor spațiale europene, menționează Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.