Ieftinirea creditelor în lei a determinat statul român să se împrumute mai mult în monedă naţională decât euro sau dolari. Cu tot cu datoria garantată de stat, soldul total al statului a ajuns, la finalul lunii mai, la 322 de miliarde de lei (echivalentul a 71,5 miliarde de euro), în creştere cu 49 de miliarde de lei faţă de mai 2015.

Datoria statului ca pondere în PIB este de 38,5%, sub 60%, pragul care indică o problemă la nivel de UE. "Datoria publică a României conform metodologiei UE s-a situat la un nivel sustenabil  de 38,5% din PIB la sfârșitul luni 2016, cu mult sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. De altfel, pe întreaga perioadă, inclusiv cea de criză financiară și economică, România s-a situat printre statele membre UE cel mai puțin îndatorate. Astfel, la nivelul ţărilor membre ale Uniunii Europene, la sfârşitul lui 2015, România s-a situat pe locul 5 între statele membre UE cu cel mai scăzut nivel de îndatorare după Estonia (9,7%), Luxemburg (21,4%), Bulgaria (26,7%) și Letonia (36,4%). Și tot la finalul lui 2015, media celor 28 de state ale UE se situa la 85,2%", potrivit datelor MFP.

Cristian Păun, profesor de Economie, a declarat pentru Capital.ro că această majorare a datoriei publice "Această dezvolvare pe datorie a României e foarte periculoasă pentru viitor. Este o caracteristică a ultimilor 4-5 ani. Datoria publică a crescut simţitor în ultimii ani". Potrivit acestuia, şi reducerea TVA a acutizat nevoia de finanţare suplimentară a statului! "Consumul nu a crescut semnificativ faţă de reducerea TVA", a spus Păun.