Economistul Adrian Câciu a scris pe pagina sa de Facebook că deficitul pe anul 2019 a atins suma de 48,3 miliarde de lei. Se pare că un procent de 40% a fost realizat în ultimele două luni ale anului precedent.

În plus acesta susține că economia României nu se îndreaptă într-o direcție pozitivă având în vedere că deficitul în 2019 a fost de 4,6% din PIB.

Potrivit economistului, analiza economico-financiară realizată de Ministerul Finanțelor Publice are mari erori. Pe de altă parte, Adrian Câciu susține că singurul lucru pozitiv pe 2019 este realizarea unui aport de investiții de 4,2% din PIB.

Ce a transmis economistul?

”Deficitul pe anul 2019 este de 48,3 miliarde de lei, din care 40% a fost realizat în lunile noiembrie și decembrie.

Lucrurile așa stau, nu mai pot fi întoarse.

Cu un deficit de 4,6% din PIB pe anul 2019, lucrurile nu se pot îndrepta într-o direcție pozitiva, ținând cont de faptul ca în anul 2020 se adaugă o serie de scăderi de taxe care reduc spațiul fiscal existent.

La o analiza preliminară asupra execuției bugetare observam că aproape nici un capitol din categoriile de venituri și cheltuieli nu bate cu datele cuprinse în rectificarea bugetară din noiembrie.

Acest lucru înseamnă că activitatea de analiza economico-financiara din Ministerul Finanțelor Publice are încă mari carente în partea de programare. În doar doua luni de zile s-a reușit o ratare a programării cu 0,2 puncte procentuale din PIB. E mult!

În alta ordine de idei, datoria publica a României a crescut la 384,38 miliarde lei, cu 53,89 miliarde lei față de decembrie 2018 și cu 19,48 miliarde lei față de octombrie 2019.

Singurul lucru pozitiv din execuția anuala pe anul 2019 este realizarea unui aport de investiții de 4,2% din PIB, respectiv de 43,61 miliarde lei.

Mergem mai departe!
Aventura continuă!”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.