Toți cei care folosesc WhatsApp trebuie să fie cu mare băgare de seamă. Numere de telefon din peste 80 de ţări au fost vândute de hackeri. Mai exact, datele a peste 500.000.000 de utilizatori au fost scoase la vânzare pe Dark Web, un forum cunoscut al comunității de hackeri. Numerele de telefon divulgate pot fi folosite în scopuri de marketing, uzurpare de identitate și fraudă.

Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a vorbit la Antena 3 CNN despre riscurile care există pentru utilizatorii ale căror numere de telefon au fost vândute.

„Practic, niște atacatori cibernetici, niște hackeri, susțin că au peste 487.000.000 de numere de WhatsApp. Adică aproape 500.000.000. Trebuie să facem o mențiune aici, utilizatorii de WhatsApp în întreaga lume sunt de 2.000.000.000, deci practic vorbim de un sfert din baza de date de deținători de WhatsApp”, a spus acestea.

România se află pe lista hackerilor?

Există o veste bună totuși pentru utilizatorii WhatsApp din România. Țara noastră nu s-ar afla pe lista cu pricina.

„Momentan, pe lista respectivă nu am găsit să apară și țara noastră. Asta este, să spunem, o veste îmbucurătoare momentan”, a spus Mădălin Dumitru.

Mai mult de două miliarde de utilizatori din peste 180 de țări folosesc WhatsApp pentru a ține legătura cu prietenii și familia, oricând și oriunde s-ar afla. WhatsApp oferă servicii de mesagerie și apelare.

Setări pentru a nu fie expuși niciunui pericol de interceptare a datelor confidențiale

WhatsApp este cea mai utilizată aplicație de mesagerie mobilă, motiv pentru care este și ținta principală pentru hackeri. Nu mulți utilizatori știu că este nevoie să se facă anumite setări pentru a nu fie expuși niciunui pericol de interceptare a datelor confidențiale. Cea mai importantă setare care trebuie activată este verificarea în doi pași.

Cu această setare activată, utilizatorilor li se solicită un PIN înainte ca numărul să poată fi asociată cu WhatsApp. Oferă protecție suplimentară în cazul în care cineva reușește să obțină numele de utilizator și parola.

Pe de altă parte, în Setări, sub fila Confidențialitate, vi se permite să configurați tot felul de setări legate de confidențialitate, cum ar fi cine vă poate vedea profilul și starea. Se poate, de asemenea, să configurați o blocare a ecranului pentru a dezactiva eticheta de citire.

Asociat în mod special cu activitățile ilicite, Dark Web reprezintă partea întunecată a internetului, accesibilă utilizatorilor doar prin folosirea unor browsere specializate. Dark Web este de fapt o colecție de site-uri care nu sunt indexate pe majoritatea motoarelor de căutare.