Când se pot face parastase și pomeni în luna decembrie! Această lună are o încărcătură deosebită. Pe lângă bucuria sărbătorilor de iarnă, este o perioadă în care îi amintim pe cei trecuți în neființă.

În calendarul creștin-ortodox există zile în care putem merge la biserică pentru a da pomană și pentru a face parastase.

În cele 40 de zile de post, credincioșii pot respecta acest obicei de mai multe ori. Se spune că astfel de fapte ajută la iertarea păcatelor și la lumină în Cer pentru cei adormiți.

Când se pot face pomeni și parastase în luna decembrie

Tradiția spune că parastase se fac de pe 15 noiembrie până pe 20 decembrie, adică până în ziua de Înainteprăznuirea Nașterii Domnului. Următoarele parastase se fac de pe data de 7 ianuarie. Atunci are loc prăznuirea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul.

Trebuie însă precizat că alimentele de la parastas sau pe care le dați de pomană trebuie să fie de post sau din pește. Asta dacă este dezlegare la pește în ziua respectivă. În caz contrar, poate fi considerat un păcat în postul Crăciunului. Din această cauză, preotul ar putea refuza sfințirea mesei.

Așadar, zilele de pomană din luna decembrie sunt: 21 noiembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 9 decembrie, 18 decembrie, 23 decembrie și 24 decembrie.

Produsele pe care le puteți oferi sunt: colivă, colaci, fructe, sandvișuri de pește, produse vegetale sau supe de legume.

Semnificația pomenilor și parastaselor

Potrivit Doxologia, despre „pomeniri amintesc vechile rânduieli bisericeşti, ca Aşezămintele Sfinţilor Apostoli (Cartea VIII, cap. 44), şi alte scrieri vechi creştine: «Noi îi poftim pe săraci şi nevoiaşi la ospăţ, pentru ca astfel serbarea noastră să devină pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasmă bine plăcută lui Dumnezeu»”.

„Tot pomană se numeşte şi orice faptă de milostenie facută pentru pomenirea şi folosul morţilor, ca de pildă hainele sau lucrurile care se dau săracilor şi care sunt binecuvantate de preot printr-o molitvă deosebită”, mai precizează sursa citată.

Aceeași sursă spune că în memoria celor care s-au stins, putem oferi și haine. Mai mult, putem da de pomană și în locuri unde oamenii au nevoie de hrană, precum cămine de copii, cămine de bătrâni, oamenilor de pe stradă sau familiilor sărace.