Pensii martie 2024. Pensionarii care primesc pensiile prin poștă vor avea parte de întârzieri

Pensii martie 2024. Au mai rămas doar câteva zile înainte de distribuirea pensiilor pentru luna martie. Calendarul pentru acest proces diferă în funcție de preferințele pensionarilor. Fie aceștia optează pentru primirea pensiei prin intermediul cardului bancar, fie preferă să utilizeze serviciile poștale pentru acest scop.

Din cei 5 milioane de pensionari ai țării, jumătate au optat să primească pensiile prin intermediul serviciilor poștale. Această categorie își primește pensia începând cu ziua a doua a fiecărei luni. Totuși, pentru luna martie, există circumstanțe excepționale care vor conduce la o mică întârziere în efectuarea plăților.

Deoarece ziua de 2 martie cade într-o zi de sâmbătă, iar 3 martie este duminică, distribuirea pensiilor de către poștași va avea loc pe data de 4 martie, adică luni. Acest lucru va aduce o ușoară întârziere în raport cu calendarul obișnuit.

Este important pentru pensionari să fie informați că în situația în care nu se află acasă atunci când sosește poștașul, acesta va reține pensia timp de două zile la sediul poștei. Dacă pensionarul nu se prezintă pentru a o ridica în acest interval, pensia va fi returnată la Casa de Pensii.

Conform informațiilor furnizate de Casa de Pensii, în conformitate cu programul stabilit, primele pensii distribuite sunt cele livrate de către poștași încă din primele zile ale lunii martie. În luna curentă, există o mică ajustare în ceea ce privește începerea plăților, acestea urmând să înceapă începând de luni, 4 martie.

Pensiile prin postă se achită în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul seniorilor.

bani, pensii, casa de pensii
Bani pensie / SURSA FOTO: Dreamstime

Pensionarii care primesc pensia pe card primesc banii pe 12-13 martie

Conform opțiunii fiecărui pensionar, pensiile sunt plătite fie prin mandat poștal, fie prin livrarea la domiciliul beneficiarului sau al mandatarului, fie într-un cont la una dintre băncile partenere ale Casei Naționale de Pensii Publice pentru plata drepturilor de pensie.

Pentru pensionarii care au ales să primească pensia prin încărcarea pe card, procesul este următorul: În fiecare lună, în data de 12, dar nu mai târziu de data de 13, aceștia primesc suma corespunzătoare în cont.

Data la care se fac plățile pentru pensii este determinată de momentul acordării acestora. Cu excepția situațiilor în care sunt implicate pensiile anticipate sau parțiale. Pentru acestea din urmă, plata începe de la data în care încetează calitatea de asigurat.

Începând cu 1 ianuarie 2024, pensia medie și punctul de pensie au înregistrat o creștere de 13,8%.