Cred că aşa ceva(compromisul – n.r.) e înțelept. Trebuie să se ajungă la un compromis care să ofere o perspectivă cetățenilor greci. Există o lipsă de perspectivă. Oamenii, când nu există perspectivă, speranță, devin disperați și reclamă soluții de forță. Se poate ajunge chiar la un regim militar și nu doar în Grecia”, a declarat Daniel Dăianu în emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24. „Să nu uitam că și Portugalia a cunoscut un regim cvasimilitar, la fel Spania. Și Grecia a avut un regim al coloneilor”, a reamintit profesorul Daniel Dăianu.

El consideră că pentru a reglamenta criza din Grecia trebuie să existe mai întâi premise politice, iar în acest sens, ar fi bine ca la Atena să conducă un guvern de uniune națională, pentru că grecii au multe să-și reproșeze. „Nu știu dacă ar fi condus de Tsipras. Totuşi, el a fost ales în urma unui vot democratic. Nu te joci cu democraţia și asta e o lecţie în UE de care trebuie să se țină seama”, spune profesorul Dăianu. Un guvern de uniune națională ar oferi, poate, mai multe garanții partenerilor că angajamente sunt respectate, a arătat el.

România este o economie care are slăbiciunile ei, are o competitivitate relativ redusă, dar e o țară care a diminuat mari dezechilibre, iar sectorul bancar e bine capitalizat, spune fostul ministru de finanțe.

 

mai multe, pe DIGI24.ro