Acesta adaugă că, în ciuda situației bugetului public, românii nu trebuie lăsați de izbeliște și trebuie plătit șomajul tehnic pentru mai multe luni de zile, cheltuieli ce ar fi deja acoperite.

„Șomajul tehnic se poate susține prin redistribuire de resurse. Ar fi și imoral să lăsăm aceste persoane de izbeliște. Avem și la Consiliul Fiscal unele calcule, luni de zile pot fi acoperite cheltuieli dedicate șomajului tehnic”, a spus Daniel Dăianu la Digi24.

„Avem o situație de mare vitregie, cu bugetul public cu un deficit, am văzut cum s-a terminat anul trecut, România nici nu are monedă de rezervă, cum au americanii sau cei din zona euro, noi nu ne putem permite un pachet de asistență cum este configurat peste ocean, de aproape 10% din PIB, dar putem să avem o creștere a deficitului bugetar în acest an de 2-3 procente din PIB, dar cheltuială rațională care e dedicată luptei coronavirus, acoperirii cheltuielilor de șomaj, pentru că nu putem să lăsăm oamenii de izbeliște”, a adăugat el.

Dăianu consideră că o recesiune nu poate fi evitată în acest context global, dar important este să nu se ajungă la o scădere a activității economice de 10-15%.

„Nu avem cum să evităm o recesiune, însă economia nu se va prăbuși, avem servicii de bază care vor continua, întreprinderi care continuă să lucreze, agricultura va continua să se practice. Și ceea ce fac medicii, cei care sunt pe front, asta înseamnă activitate economică și socială. Acest lucru e important. Trăim vremuri cu mari incertitudini. Toate cifrele pe care le avansăm trebuie privite cu mare circumspecție. Nu vom putea avea creștere economică, vom avea o scădere a activității economice, important să nu se ajungă la 10 – 15 la sută scădere de activitate”, a adăugat el.