În fine, analiștii spun că acum avem o imagine mai clară asupra a ceea ce s-a petrecut cu economia chineză în vremea carantinei, lucru foarte util pentru a afla ce va suferi și Europa. Datele sunt clare: în ianuarie și februarie, producția industrială chineză a scăzut cu 13, 5 procente în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. Evident, și serviciile au coborât cu 13%. Sectorul manufacturier a fost cel mai afectat, cu o scădere de 15,7 %. Industria automobilelor a fost în mod special cea mai lovită, căderea fiind cifrată la 32 procente. Singura zonă mai puțin afectată a fost cea farmaco-chimică, unde declinul a fost de 12,3 %.

Așa cum era de așteptat, și zona de retail a fost serios afectată (o scădere de 20,5 %), unde restaurantele conduc ca pierdere cu un declin total de 43,1 %. În mod surprinzător, comerțul online a crescut cu numai 3 procente, deși se spunea că va fi alternativa cea mai la îndemână a comerțului fizic, din magazine. Specialiștii spun că acesta se datorează mai ales lipsei de pregătire logistică a magazinelor online…

Lecția chineză ne învață, astfel, că receniunea este puternică în perioada lunilor de carantină. Spre exemplu, analiștii din Franța spun că, în Hexagon, criza va fi de două sau de trei ori mai puternică decât cea din mai 1968, care numai o joacă nu a fost. Dar, dacă va fi ca în China, criza va fi de scurtă durată.

O altă lecție venită din China: în pofida epidemiei, cu toate că transporturile au fost complet oprite și producția practic inexistentă, Beijingul nu a căzut în cursa instaurării unei autarhii complete. E drept, exporturile au căzut cu 17, 2 procente, indiferent de sector. Spre exemplu, la telefoane a coborât cu 15,6 %, cu 27,2 % la computere și cu 13,3 % la exporturile de componente auto. Să  nu uităm că Wuhan era Detroit-ul chinezesc. Nici importurile nu s-a oprit, deși au scăzut cu 4 %, ba, mai mult, s-a constatat o creștere la produsele agricole (+ 5,1 %), și în mod special la carne (+ 121 %!).

Încă o veste bună: astăzi, economia Chinei și-a revenit în proporție de 75-80 la sută. Desigur, Europa nu este China, dar exemplul acesteia ne spune că pandemia poate fi depășită cu costuri reparabile, cu condiția ca acestea să fie asumate la nivelul întregului continent.