'În momentul de faţă sunt aproximativ 11 iniţiative legislative care însumează un impact asupra sistemului bancar din România de 10 miliarde de euro. Şi totalul neperformanţei, astăzi, la nivelul sistemului bancar este de 11 miliarde de euro', a explicat Dănescu.

El a precizat că băncile sunt blamate pe nedrept în România, dar practica face parte dintr-un joc, valabil şi la nivel european, denumit 'Jocul Acuzelor'. 'Dacă într-o economie nu poţi să creşti numărul de locuri de muncă, dacă nu reuşeşti să creşti veniturile cetăţenilor, poate că, dat fiind că Europa stă cu faţa la electorat, trebuie să oferi ceva. Şi dacă nu poţi oferi locuri de muncă şi venituri mai mari populaţiei, poate poţi să reduci cheltuielile. Şi dacă poţi să reduci cheltuielile nu cu banii tăi, atunci este binevenit', a mai spus reprezentantul ARB.

Dănescu a făcut o comparaţie între sistemul bancar românesc şi cel european, în ipoteza în care ar trebui să convingă un investitor să investească în sistemul bancar din România. 'Nivelul activelor bancare în Europa faţă de PIB este de 360%, în România de 64%. Deci nevoia de finanţare în România este mult mai mare decât cea la nivel european. În Europa s-au întâmplat cazuri nefericite în care băncile au fost ajutate cu bani publici, în România nu s-a întâmplat acest lucru. În Europa creditele neperformante se ridică la 8%, în România – la 17%. Am putea face un indicator rapid şi am putea spune că, în timp ce băncile au venit mult mai repede în România decât alte industrii, ca şi grupuri mari, au riscat mult mai mult decât la nivel european având pierderi mult mai mari, nu au primit niciun fel de ajutor public şi nu au cerut niciodată. Stimaţi acţionari, vă rog să investiţi în România, dar vă rog să ţineţi cont de faptul că deja s-au investit 50 de miliarde de euro, 11 miliarde sunt pierdere şi există un potenţial risc de 10 miliarde de euro', a subliniat preşedintele executiv al ARB.

SURSA: Agerpres