Ea a susţinut că în 2017, până la jumătatea anului, s-a reuşit acreditarea autorităţile de management şi lansarea ghidurilor pentru fondurile europene, pentru că în 2016 nu exista nicio autoritate de management acreditată, astfel că nu puteau fi luaţi bani la UE. 

„Cu toate acestea, în 2017 am reuşit o rată de absorbţie de 11%. Mulţi au spus că este o rată de absorbţie mică. Da!, şi noi ne-am fi dorit mai mult, dar, totuşi, suntem deasupra unor ţări puternice, cum sunt Germania, Franţa, Austria sau Italia.  Bineînţeles că până în 2020 ne dorim să ajungem la un procent de 72,5% din rata de absorbţie, iar până în 2023, pe regula N+3, să luăm toţi banii care ni se cuvin de la UE. Aceasta este partea bună”, a declarat Dăncilă, conform news.ro

Ea a spus că „partea rea” este că pe Programul Operaţional Regional România poate avea o dezangajare de 800 de milioane de euro. 

„În cele câteva zile de când am preluat guvernarea, am reuşit să salvăm 350 de milioane, prin proiecte care să presupună dublarea cu această sumă. Deci mai rămân 450 de milioane pentru care trebuie să găsim soluţie, pentru că nu îmi doresc şi nimeni din Guvern nu îşi doreşte ca România să piardă fonduri europene. Mai avem pe Programul Operaţional, capital uman, încă 500 de milioane pe care putem să le pierdem”, a mai spus premierul.

„Legat de cele trei spitale pe fonduri europene, cele trei spitale nu sunt în situaţia pe care ne-am fi dorit-o cu toţii. Trebuiau să se construiască la Iaşi, Cluj şi Craiova. Pentru spitalul care trebuia să se construiască la Craiova ni se cere o altă poziţionare, deci un alt teren pe care să construim acest spital, iar pentru celălalt spital, spitalul de la Cluj, ni se mai cer încă 1,4 hectare pentru construirea acestui spital. Nu sunt trimise nici toate documentele pe care ar fi trebuit să le avem deja la Bruxelles. Căutăm soluţii pentru cele trei spitale, dar situaţia nu putem să spunem că ne bucură”, a spus premierul.

Întrebată cine este vinovat pentru aceasta situaţie, premierul a spus că nu vrea să se antepronunţe.

 

„Aici nu vreau să mă antepronunţ. Să vedem, este problema consultanţilor, să vedem cine a generat această situaţie. Eu am constatat situaţia, acum urmează să văd cine este vinovat de cele întâmplate”, a continuat ea.

Dăncilă a spus, de asemenea, că nu este depusă toată documentaţia pentru linia de metrou care face legatura între Gara de Nord şi Otopeni: „Riscăm să ne trimită înapoi toata documentaţia, deci nu ne putem încadra în termenul de 2020 pentru construcţia acestei linii de metrou”.

„Trebuia să avem o alta abordare, să avem proiecte prin care sa atragem aceste fonduri. Dar nu vreau să critic. Lucrurile nu stau aşa cum ne-am dorit”, a mai spus Dăncilă.
Sursa: news.ro