Mihai Fifor, care deține funcția de secretar general al PSD, a susținut, într-o postare pe Facebook, că premierul desemnat, Ludovic Orban, nu are nicio șansă să primească votul de încredere al Parlamentului, căci „rolul mărunt pe care i l-a rezervat președintele este cel de premier respins”.

El a spus că PSD va putea sesiza Curtea Constituțională, în cazul în care președintele Iohannis „va face pe nebunul” și va veni și a doua oară cu aceeași nominalizare, ceea ce înseamnă că Dăncilă poate rămâne premier interimar cel puțin până după prezidențiale.

„Orban, „nebunul” de sacrificiu de pe tabla de sah a lui Iohannis! Acesta e rolul mărunt pe care i l-a rezervat președintele, cel de „premier respins”.

Probabil a simțit și el că e prea frumos ca să poată fi adevărat. Iar ca să nu facă pe „nebunul”, Rareș Batistuță l-a amăgit că tot pe el îl va pune Iohannis și a doua oară.

Dar vă spun că nu va exista „a doua oară” pentru Sică.

Asa cum la remaniere Guvernul trebuie să vină cu ALTĂ propunere de ministru, atunci când președintele o refuză pe prima, tot așa, Iohannis va trebui să vină cu ALTĂ propunere, după ce Sică va fi respins de Parlament.

Iar dacă președintele va face pe „nebunul”, există desigur calea sesizării conflictului juridic de natură constituțională.

Deci, dragi români, puteți răsufla ușurați! Orban nu va fi premierul României! Va fi cel mult un „premier respins”, după care va redeveni… șomer.”,  a notat Fifor pe pagina sa de Facebook.

Aceeași idee a fost împărtășită și de fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, citat de Hotnews. El a susținut că viața Guvernului interimar al Vioricăi Dăncilă poate fi prelungită până la alegerile din 2020, în cazul în care PSD va opta pe termen lung pentru strategia anunțată deja de Viorica Dăncilă – neasigurarea cvorumului la votul de încredere pentru premierul desemnat. Pentru a asigura cvorumul, premierul desemnat are în față o misiune delicată: să convingă cvasimajoritatea parlamentarilor care au votat moțiune să voteze Guvernul, deci să aducă la aceeași masă, pe lângă PNL, ALDE, ProRomânia, UDMR, PMP și minoritățile.

„Parlamentul poate juca până în noiembrie 2020, la alegeri, pentru că PSD are încă majoritatea parlamentară, iar Guvernul Dăncilă poate fi urnit din loc doar în momentul în care un nou guvern depune jurământul. Și PSD nu vrea nici alegeri anticipate, vrea alegeri îndepărtate, ca să uite lumea de ei”, a comentat Zegrean.