Premierul Viorica Dăncilă, însoțită de cabinetul de miniștri, va efectua, în perioada 4-5 decembrie 2018, o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene. Vizita are loc în contextul preluării de către România, începând cu 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, informează Guvernul României. 

Primul-ministru a declarat sambată, într-un interviu la TVR, că preluarea președinției Consiliului UE este un examen pentru România, iar pentru o notă mare e nevoie de consens între partide. Viorica Dăncilă a susținut că unii politicieni să treacă “dincolo de interesul personal”. “Eu văd preluarea preşedinţiei Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019 ca pe un proiect naţional. Aici nu vorbim de persoane, vorbim despre România. Vorbim despre un examen pe care trebuie să-l dea România în faţa Europei. Pentru ca acest examen cu o notă mare şi a avea succes, este nevoie de un consens între instituţiile statului, un consens în clasa politică. (…) Partidele politice, clasa politică trebuie să dea dovadă de foarte multă responsabilitate, să se unească şi să se implice în aceste proiecte”, a spus Viorica Dăncilă, la TVR. 

România este în plin proces de pregătire a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, într-o perioadă ce va fi marcată de o maximă responsabilitate pentru definirea viitorului Uniunii, odată cu finalizarea procesului Brexit.