PSD stă pe un butoi cu pulbere care va exploda la congresul de la finalul acestei săptămâni. Viorica Dăncilă nu mai e dorită în partid și se pregătește debarcarea acesteia. Premierul i-a ostilizat și pe cei care cred în lupta cu așa zisul stat parallel, dar și pe cei care vor reformă și figuri noi la vârful partidului.

Viorica Dăncilă a reușit să-i scoată din sărite pe unii social-democrați după ce a decis, împreună cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să îl susțină pentru un nou mandat de guvernator BNR pe Mugur Isărescu. Decizia le-a picat greu celor care s-au războit cu guvernatorul și i-au pus în cârcă toate relele. A fost acuzat că a manipulat ROBOR-ul, că a manipulat cursul leu –euro, că e responsabil de creșterea inflației. Au fost comisii peste comisii de anchetă la Parlament, iar acum, liderii Coaliției, care își făcuseră un scop din a-l da jos pe Isărescu, au bătut palma într-o ședință restrânsă și i-au anunțat pe ceilalți membri de partid că decizia de susținere e luată.

A fost doar picătura care a umplut paharul pentru unii social-democrați. Aceștia fierbeau de ceva vreme, după ce, la Neptun, Viorica Dăncilă ar fi arătat că are preferați pentru primele funcții în partid. Daniel Suciu, președinte executiv și Marius Dunca, secretar general. Alții sunt supărați și pentru nominalizarea Anei Birchall la Justiției, dar și pentru numirea lui Mălin Matei Mușetescu drept guvernator al Deltei. ,, E fostul șef al SRI Tulcea”, exclamă contestatarii. Cei mai vehemenți reclamă faptul că Viorica Dăncilă s-a dat cu statul paralel și ia decizii venite de nicăieri. Sub protecția anonimatului, câțiva social-democrați au fost de acord să își spună opinia.

Și asta nu e tot. Dăncilă e acuzată că are toate deciziile dictate din plic. Lupta împotriva așa ziselor abuzurilor ar fi fost abandonată.

Discuțiile de la Neptun, în care premierul și-ar fi arătat susținerea pentru unii candidați, au trezit și ele nemulțumiri. ,, E o chestie dubioasă. Ca președinte executiv te aștepți să aibă autoritate la nivel național, să fie unul care trece granițele propriului județ (n.r. Daniel Suciu). Ori el a fost susținut de organizația Bistrița. Deci nu vine președintele organizației și vine el. ”, spun unii social democrați, conform Digi24.

,, Deciziile e clar că nu vin din interiorul partidului. Sunt din ce în ce mai mulți care-și pun semne de întrebare. Nu înțelegem ce a fost la Neptun, anumite susțineri. De ce trebuie să plece tot eșalonul doi din partid și să vină eșalonul unu, noile figuri noi, care sunt de fapt figurile vechi. Nimeni nu înțelege de ce a fost numit ăla de la Delta Dunării, nu înțelege nimeni cum se face remanierea. Pe vremea ,,tiranului” (n.r Liviu Dragnea) se discuta cu cărțile pe masă, aveați și voi informații pe surse. Acum, se vine în plic. Nu ne așteptam să îl susțină pe Isărescu. Nu știu, nu cred că va mai lupta nimeni în interiorul partidului. Așteaptă toată lumea Congresul cu sufletul la gură și după aia nu știu ce-o să fie. ”, mai spun aceștia.

Adepții reformei anticipează prăbușirea PSD. ,, De unde credeți că vin deciziile acum în partid? Vă recomand o carte, << The American Deep State >>. Cred că, după votul din 26, de pe 27 dimineața, politica nu mai e la fel. Partidele trebuie să se restructureze și nici așa nu se știe dacă își vor reveni. Nu mai merge cu decizii luate peste noapte. Credeți că PSD se reformează acum? Dacă v-aș răspunde, aș da toată politica peste cap. ”, mai spun aceștia.

Nemulțumirile s-au și concretizat într-un vot în premieră pentru PSD. În ciuda deciziei premierului și președintelui interimar al PSD, senatorii partidului au votat în unanimitate să nu îl susțină pe Mugur Isărescu. Au chemat-o pe Dăncilă să le explice decizia, dar unii spun că nu se vor răzgândi indiferent ce va spune premierul. Sunt și deputați neînduplecați. Lia Olguța Vasilescu a spus tranșant că va vota împotriva lui Isărescu.