Viorica Dăncilă este rugată să oprească posibila fraudare a voturilor românilor care deţin şi cetăţenie maghiară. Demersul îi aparține liderului PMP, Eugen Tomac, care i-a cerut, printr-o scrisoare deschisă premierului să intervină pe acest subiect.

„Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă

Opriţi posibila fraudare a voturilor românilor care deţin şi cetăţenie maghiară

Îmbunătăţirea sistemului de monitorizare a votului a contribuit considerabil la creşterea încrederii în procesul electoral. Informatizarea procedurii de votare prin scanarea CNP-urilor de pe cărţile de identitate reprezintă un pas important înainte, care poate risipi îndoielile privind posibile fraude electorale.

Sistemul astfel gândit nu ţine însă cont de existenţa a peste 500.000 de cetăţeni care au dublă cetăţenie: româno – maghiară. Începând cu anul 2010, Ungaria a dus o politică de încurajare a etnicilor maghiari de a obţine a doua cetăţenie, tocmai pentru a folosi o portiţă legislativă în scop electoral. La alegerile parlamentare din 8 aprilie 2018, sute de autocare au tranzitat graniţa, transportând cetăţeni români pentru a vota în Ungaria, majoritar, în favoarea FIDESZ şi a Premierului ungar, Viktor Orban.

Recent, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut o întâlnire cu Viktor Orban, şeful FIDESZ, în urma căreia cei doi și-au anunţat colaborarea, inclusiv în ceea ce priveşte gestionarea votului la europarlamentare. O declaraţie cel puțin bizară, având în vedere că un cetăţean al unui stat UE nu poate vota decât o singură dată la alegerile europarlamentare.

Doamnă Prim-ministru,

Vă cer public să luaţi măsurile care se impun pentru a evita riscul votului multiplu după următorul model: cetăţean român etnic maghiar votează la secţia la care este arondat, iar apoi merge la consulat sau chiar este transportat în ţara vecină pentru a da un vot care contează şi la europarlamentarele din Ungaria. Trebuie luate măsuri clare, pentru că nu există un sistem informatic comun România – Ungaria care să semnaleze automat un eventual vot multiplu. De notat faptul că, în România, s-ar vota pe baza cărţii de identitate, pe când, în Ungaria, s-ar vota pe baza paşaportului.

Luând în considerare faptul că istoria ne-a arătat că prezenţa la alegerile europarlamentare este relativ scăzută prin comparaţie cu alte scrutinuri, această formă de fraudă electorală poate fi de natură să influenţeze decisiv rezultatul alegerilor din ambele ţări.

De asemenea, este important ca oamenii să fie informaţi că acest tip de vot multiplu se pedepseşte conform rigorilor legii româneşti, chiar dacă el este manifestat în două ţări distincte. În felul acesta, se va îndeplini şi rolul de prevenire, pe lângă cel de control.

Stimată doamnă Premier,

Simplul fapt că partidul pe care îl reprezentaţi se află într-o alianţă cu UDMR, partid asumat ca fiind satelitul FIDESZ în România chiar prin declaraţiile preşedintelui său, Kelemen Hunor, nu înseamnă că nu trebuie să vegheaţi la derularea corectă a procesului electoral. Mai ales că România exercită în acest moment Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Permiţând acest soi de vot multiplu slăbim democraţia şi arătăm lumii că Guvernul PSD – ALDE nu împărtăşeşte valorile democratice ale Uniunii Europene”, a scris Eugen Tomac.