Lovitură de proporții pentru români. Guvernul PSD a promis, prin vocea ministrului de Finanțe, că va majora că salariul minim pe economie cu 100 de lei. În ultima ședință de Guvern însă, a fost analizat un proiect pentru creșterea salariului minim, de la 1 ianuarie.

Românii ar trebui să încaseze 2.262 de lei și, respectiv, 2.620 de lei pentru angajații cu studii superioare. Însă decizia finală a fost pasată noului Guvern PNL.

Florin Jianu, președinte al CNIPMMR a explicat că majorarea salariului fără negocieri ar însemna o presiune suplimentară pentru firmele private, mai ales cele din anumite sectoare, mai ales sectorul textil şi automotiv.

„O presiune pe care nu au cum să o rezolve într-un timp atât de scurt, pentru că nu pot să-şi renegocieze contractele pe care le au în străinătate spunând că salariul min pe economie s-a mărit în ţară. Întreprinderile îşi doresc majorarea salariului minim pe economie, în egală măsură ei îşi doresc ca această mărire a salariului minim să ajungă la angajaţi, nu la stat, propunând ca această mărire să nu fie însoţită şi de o impozitare similară cu a salariului, adică diferenţa decisă prin negocieri de mărire de la 2080 de lei – în opinia lor, între 50 şi 100 de lei este posibilă, şi diferenţa să nu fie impozitată şi banii să ajungă la angajaţi. Aceste măriri se vor vedea undeva imediat în scumpiri. Efectele vor fi în diverse pierderi de competitivitate şi închiderea diverselor firme şi în precum şi în disponibilizări”, a comentat acesta potrivit digi24.