”Mugur Isărescu a spus că acest Cod Fiscal este foarte bun. Afirmațiile sale țin de aplicarea unui set de șase măsuri de relaxare fiscală, TVA este doar una dintre ele, cea mai importantă. Sunt șase măsuri de relaxare fiscală, pe o ponderare diferită. Ceea ce vrea să spună domnul guvernator este să ne mai uităm o dată la aceste șase măsuri, să le dozăm, ținând cont de realitățile momentului și de perspectiva pe termen lung de sustenabilitate financiară a acestei țări”, a declarat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR a mai declarat că noul Cod Fiscal a fost aprobat fără consultarea Consiliului Fiscal.

”Acest Cod Fiscal s-a adoptat în Parlamentul României fără consultarea principalei instituții însărcinate de statul român să facă analiza sustenabilității financiare. Consiliul Fiscal este o instituție abilitată prin lege să facă această analiză. Spuneți-mi și mie când a fost consultat Consiliul Fiscal? Asta este uimirea la Banca Națională, care nu are atribuții în politica fiscală. Credem că o instituție a statului român, însărcinată prin lege să facă analiză de sustenabilitate, este luată în seamă la nivelul autorităților statului. Nu a fost. Aici a venit semnul de întrebare pe care ni l-am pus și poate este și vina noastră că nu am susținut mai mult această discuție”, a mai spus Suciu.

”Domnul Ponta a avut mai multe întâlniri cu domnul Isărescu. Una dintre discuții a fost legată de TVA-ul redus la alimente. (…) Sunt multe lucruri care au intervenit între timp, pe care, din păcate, toată luma le-a ignorat și s-a trecut prin vot. (…) Suntem într-o poziție privilegiată și dincolo de politizarea excesivă, după părerea mea, plecăm de la o situație extraordinară: toată lumea în țara asta e de acord că e nevoie de o relaxare fiscală. Dozajul mai trebuie, după părerea Băncii Naționale, puțin calibrat”, a mai declarat reprezentantul BNR.

”Guvernatorul a atras atenția asupra unor semne de întrebare pe care le-au mai ridicat și alte instituții, de la Consiliul Fiscal, la Președinția României, la Fondul Monetar și Uniunea Europeană. Aceste instituții nu sunt dușmanii României, nici Președinția, nici Fondul Monetar, sunt parteneri într-un program”, a conchis purtătorul de cuvânt al BNR.

CITEŞTE ŞI Ponta: De multe ori am discutat cu guvernatorul, nu a zis nimeni că nu e de acord cu Codul, toată lumea a fost de acord, după aia s-au răzgândit