"Este necesar un echilibru între consumatori, investiţii, industrie şi nevoia generală de dezvoltare. Permanent am încercat să găsim echilibrul just, corect, care să ne permită să avem tarife accesibile, astfel că, în prezent, România are unul dintre cele mai mici tarife de retail. (…) Sunt sigur că autoritatea de reglementare, mă refer la ANCOM, nu va veni cu o măsură care să aducă prejudicii operatorilor sau pieţei", a spus ministrul Dan Nica.

Acesta a arătat că la ANCOM se fac analize în scopul de a găsi soluţia pentru protejarea tuturor părţilor implicate, dar şi de a permite dezvoltarea unor noi servicii, prin investiţii cum este cazul tehnologiei 4G.

În încheiere Dan Nica a dat asigurări că va acorda ANCOM ‘tot sprijinul, inclusiv în discuţiile cu Comisia Europeană pentru ca România să adopte un model care să apere atât interesele consumatorilor cât şi cele ale industriei de profil.

Potrivit datelor prezentate într-un studiu elaborat de KPMG, în prezent tariful de intrconectare este de 3,07 eurocenţi/minut, iar propunerea ANCOM pentru ianuarie 2014 este de 0,86 eurocenţi, ceea ce va reduce semnificativ costurile convorbirilor telefonice în alte reţele.

Analiza KPMG a evaluat şi impactul modelului produs de ANCOM asupra veniturilor operatorilor de comunicaţii mobile, a investiţiilor proiectate, dar şi a bugetului de stat. Astfel, veniturile vor fi reduse cu 206,1 milioane euro, ceea ce reprezintă 7,8% din totalul încasărilor operatorilor de Telecom.

În cazul EBITDA, pierderea este de 59,3 milioane de euro ceea ce ar putea însemna o diminuare substanţială a sumelor planificate pentru dezvoltare.
Sursa: Agerpres