Ies la iveală noi dezvăluiri incendiare despre șeful USR, Dan Barna, în legătură cu firmele sale de consultanță. Cei de la Rise Project au publicat o nouă anchetă extrem de dură despre afacerile șefului de la USR.

Totul se întâmplă cu doar câteva zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale. Sursa citată spune că nu există exemple de succes printre proiectele sociale pe fonduri UE gestionate de Grupul pentru Consultanță și Dezvoltare DCG, firma lui Barna, în calitate de mananger și finanțator.

Mai mult, deși Barna a susținut că totul a fost verificat de către Comisia Europeană, oficialii spun că nu s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, se pare că și Ministerul Fondurilor Europene ascunde, de fapt, afacerile președintelui USR, ceea ce contrazice declarațiile sale.

Nici Dan Barna nu a publicat documentația proiectelor europene accesate de firma sa.

Centrul de echitație (Asociația Recuperare și Agrement Leorinț) și brutăria (Asociația Pro Tradiția Abrud), adică reușitele invocate de Dan Barna în fața colegilor de partid, nu au avut legătură cu firma sa (Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG).

Cele două întreprinderi sociale au fost finanțate direct de la Consiliul Județean Alba, care a fost responsabil și de implementare în acest caz. Din 15 entități, câte au fost în total în proiectele “Punți Comunitare” și “SES-am deschide-te!“, firma lui Barna a finanțat și coordonat patru structure, spun cei de la Rise Project.

S-a aflat și traseul banilor UE. Aceștia veneau prin Ministerul Fondurilor Europene, ajungeau la CJ Alba, de aici la Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG, după care la entitățile create de aceasta din urmă pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile sau cu dizabilități.

CJ Alba a depus cererea de finanțare, nu compania lui Dan Barna. DCG a funcționat ca partener al autorității publice: finanțator, nu consultant. Totul rezultă din contractele de finanțare ale proiectelor sociale.

Din contractul cu CJ Alba mai reiese că partenerii sunt obligați să respecte regimul conflictelor de interese. Regulile sunt stipulate inclusiv în ghidul general de finanțare POSDRU.

Firma lui Barna era prima care trebuia să verifice implementarea corectă a celor patru întreprinderi pe care le gestiona direct. Sunt și incompatibilități în interiorul acestor structuri de economie socială: sora lui Dan Barna (directorul croitoriei), prietenul lui Barna (Sorin Pădurariu – adjunct la croitorie și furnizor la aceeași croitorie), achizițiile tipografiei (banii au circulat în familia Macedonschi) sau achizițiile clubului de tenis (banii au circulat în familia Butnaru).
Cei de la Comisia Europeană spun că nu au verificat proiectele menționate, deși Barna a spus ca proiectele au fost verificate. “Responsabilitatea de a asigura legalitatea este responsabilitatea statului membru”, susține Comisia. Autoritățile române tocmai finalizează un raport de audit pentru implementarea finală a finanțărilor din Fondul Social European în perioada 2007 – 2013.

Verificările obligatorii derulate de OIR POSDRU Alba și Autoritatea de Management din Ministerul Fondurilor Europene au avut loc, conform procedurilor europene, la sfârșitul anului 2015, când s-a încheiat faza de implementare a proiectelor. S-au concretizat într-un raport înregistrat la Ministerul Fondurilor Europene pe data 31 mai 2016.
În luna mai 2016, Dan Barna tocmai intrase în Guvernul Cioloș, fiind numit secretar de stat la ministerul care-i verifica proiectele.

Pe scurt, 67,88% dintre achizițiile dispuse în cadrul proiectelor europene din POSDRU, care implică firma lui Dan Barna, au fost anonimizate în baza publică de date.

Ministerul Fondurilor Europene nu a făcut publică lista cu proiectele DCG, cererile de finanțare, acordurile de parteneriat, rapoartele de audit și cele ale vizitelor de monitorizare. Un funcționar din interior a trimis actele, sub protecția anonimatului. “Răspunsul pe care îl veți primi de la MFE în baza solicitării făcute de voi, o să fie dezamăgitor. Documentația completă se regăsește în atașament. Vă stimez și apreciez. Poate după asta, faceți un exposee și despre încrengăturile din minister.”, a spus acesta, conform sursei citate.